Стотици книги вече са събрани за читалището в село Скребатно. Сградата, в която се намираше библиотеката към читалището, кметството и два търговски обекта изгоряха до основно при голям пожар преди една седмица. В дарителската кампания вече са включили много доброволци и събраните книги са над 400.

Скребатно, Гърмен

Книгите пристигат в Скребатно от различни места на страната чрез куриер и по пощата. Много от дарителите дори живеят в селото. Въпреки, че читалище няма книгите ще бъдат подредени, така че да се взимат и четат от хората.

Емилия Койдишева: Всичко ни се дарява, детска енциклопедия, чужда литература, всеки, каквото има в неговата собствена библиотека ни изпраща. Като бъде изградено читалището мислим да направим тук в музея стелажи, книгите да бъдат описани и наредени.

В читалищната библиотека са се съхранявали над 3 500 книги.

Пожар унищожи кметството на гърменското село Скребатно

Пожар унищожи кметството на гърменското село Скребатно

Пожар изпепели сградата на кметството в гърменското село Скребатно. Инцидентът е станал около 2 часа тази нощ. Няма пострадали хора. Пожарни екипи гас...

От пожара са оцелели само три книги и то на емблематични български автори, като Каравелов, Христо Ботев и Иван Вазов.

Изпепелената сграда вече е разчистена от жителите на селото. Предстои комисия да направи оглед на място, за да се направи проект и оценка колко ще струва изграждането на нова сграда.

Даниела Пидева, кмет на село Скребатно: Обсъдихме го с община Гърмен и с общинския съвет, очакваме по- бързо да започне оформяне на административните документи, за да започне изграждане на нещо ново и по- хубаво. Комисията, очакваме до понеделник да дойде и да прецени, какво може да се ползва, дали от основите може да остане.

Докато бъде изградена нова сграда, кметството ще се помещава в музея.