НОВИНИ

Читалището в Сопот пред разруха

Читалището, носещо името на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот, е пред разруха заради течове от покрива. От снеготопенето се срути таван в една от основните зали и се наложи да бъдат спрени всички репетиции на театралните и танцовите групи.

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 30.01.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Читалището е на път да спре своята дейност, ако в кратки срокове не бъде извършен ремонт на покрива.

Диана Недкова, председател на НЧ "Иван Вазов" Сопот: "Започна да тече през осветителните тела и това принуди нас да спрем репетициите за известно време, защото залата е потенциално опасна за децата, които тренират вътре в нея нея."

Ръководителите на театралните и танцовите групи са притеснени, че не могат да преподават.

Зоя Станкова: "Как на едни малки деца между 7 и 12 години аз да обясня, че те не могат да излязат на сцена, че те не могат да репетират, защото сградата се руши буквално над главите ни."

Заради течовете от покрива сцената на читалището е наводнена, в повечето от помещенията има влага и мухъл. В библиотеката част от книгите са унищожени.

Стоянка Фъркова, читател: "Това е недопустимо в една голяма библиотека, в града на Вазов книгите да са в това състояние и да продължават да се съсипват..."

От Регионалната здравна инспекция и пожарната са категорични, че сградата не трябва да се използва. От читалището са поискали в бюджета на общината за тази година да бъдат заложени средства за ремонт, но кметът на Сопот Деян Дойнов отговори, че на този етап не знае дали ще бъдат осигурени средствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия планира да забрани забулването на лицето на публични места
Австрия планира да забрани забулването на лицето на публични места
Над 3 милиона лева за по-добри условия за живот в благоевградски села
Над 3 милиона лева за по-добри условия за живот в благоевградски села