Читалището носещо името на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот е в окаяно състояние. Заради течове от покрива, сградата вече става трудно използваема през есенно - зимния и пролетния сезон когато падат най-многото дъждове.

Сопот

След всеки обилен дъжд сцената се наводнява. В повечето от помещенията мазилката е изронена, има влага и мирише на мухъл. В библиотеката част от книгите вече са унищожени:

Диана Недкова - председател на НЧ "Иван Вазов - 1871": Част от инвентара, част от завесите, част от сцената започват да гният...

По думите на председателя на читалището, проблемът възникнал след извършен ремонт през 2009-та. От тогава досега общината е била сезирана многократно.

Диана Недкова: За тези 6 години връщайки се назад във времето един единствен път от общината имаше опит за частичен ремонт, но така и ли иначе ефекта беше нулев.

В началото на тази година е било информирано и сегашното ръководство на общината. Зам.кметът каза, че ремонтът може да бъде извършен само със средства от капиталовите разходи на общинския бюджет.

Николай Новаков - зам.-кмет на община Сопот: Кметът е запознат, притеснен е за проблема. Преди около два месеца вкара докладна в общинския съвет, общинските съветници все още не са го вкарали до сесия, с какво мотиви не мога да ви кажа...

Предстои в постоянните комисии да се разгледа искането за финансиране и произнасяне на общинския съвет.