НОВИНИ

Чия е вината за лекарските грешки - индивидуални лица или системата?

Лекарите не трябва да бъдат наказвани и обвинявани за грешките, които се допускат, най-вече заради липсата на добри медицински условия у нас - това заяви д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. Българският лекарски съюз се ангжира с изпълнението на идеята за създаване на регистър на лекарските грешки.

Мина Петрова
от Мина Петрова
10:51, 07.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
чия вината лекарските грешки индивидуални лица системата

Правата на съюза са равни на тези на държавни органи и е тяхно задължение те да бъдат използвани за защита на пациенти и медицински лица. Разликата между медицинска и лекарска грешка е, че първото обобщава грешките на системата, а второто - тези допуснати от медицински лица, които са предоставени с оптимални условия това да не се случва, поясни д-р Загарчев, член на Българския лекарски съюз. Д-р Петрова добави, че въпреки че в правото няма термин "лекарска грешка", делата ще нарастват, защото има системен проблем.


д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право:

"Първо, регистърът на лекарските грешки не се прави с цел да обвиним някого. Продължавам да използвам понятието "лекарска грешка", просто защото то е по-достъпно за обществото. Но там има различни категории - лоша организация е лечебното заведение, лоша комуникация, всичко, което коментирахме. Целта не е да обвиняваме лекаря. Целта е да подобрим системата на здравеопазването."

"Бъркането на медицински понятия и юридически термини е нещо много страшно."

"Но докато не се уеднаквят критериите да има яснота за това какво юристите разбират под общото понятие, познато на обществото като лекарска грешка и как юридически го третират, ние няма да имаме такъв регистър. И за съжаление от това ще страдат и лекарите и пациентите, които продължават да бъдат противопоставяни."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли сливане на почивни дни около празниците догодина?
Ще има ли сливане на почивни дни около празниците догодина?
Майката има решаваща роля за интелигентността на детето
Майката има решаваща роля за интелигентността на детето