Разбита е международна криминална група източвала сметки. Престъпниците са успели да открадат 100 млн. долара от повече от 40 000 жертви, съобщава Би Би Си. Операцията на Европол залавянето на членовете ѝ е проведена в България, САЩ, Грузия, Молдова и Украйна.

Групировката е заразявала компютрите на жертвите с малуерния вирус GozNym, който записва данните за онлайн банкирането и достъпа до сметки.

Продължава издирването на петима руснаци, сред които е и създалят GozNym, който е контролирал неговото развитие и управление, включително и продаването му на други киберпрестъпници.

Десетима членове на мрежата бяха обвинени в Питсбърг, САЩ в редица нарушения на закона, включително за кражба и пране на пари през американски и чуждестранни банки.

Останалите членове на престъпната група ще се изправят пред подобни обвинения в няколко други държави. Лидерът на организацията, заедно с техническия си асистент, ще бъде изправен пред съда в Грузия.

Друг член, чиято роля е била да превземе различни банкови сметки, е бил екстрадиран в САЩ от България, за да бъде осъден.

Членовете, които са криптирали GozNym, така че да са сигурни, че той няма да бъде засечен в мрежата ще бъдат съдени в Молдова.

Групата е рекламирала в интернет продукта си, така че и други престъпници да могат да използват техните услуги за извършването на банкови измами.