Новият модел за оценка на вида и степента на увреждане обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания при издаване на решения от ТЕЛК.

Със скандал започна днешният Тристранен съвет, след като омбудсманът Мая Манолова поиска да участва в неговото заседание с идеята да представи промените в Кодекса за социално осигуряване, които са внесени от ГЕРБ и подкрепени от омбусмана, предвиждащи ранно пенсиониране на миньорите в последния закрит рудник в България, а именно - без те да са навършили необходимите стаж и възраст.

Социалните партньори отказаха да допуснат омбудсмана - както работодателите, така и представителите на двата синдиката заявиха, че по правилник Манолова няма право да участва в заседанието на НСТС, ако преди това изрично не е била поканена от някой от представляващите организации този съвет.

Тя контрира, че по закона за омбусмана има право да участва в обсъжданията на текстове и нормативни промени, касаещи защитата правата на гражданите.

Мая Манолова - национален омбудсман: В края на миналата година, без никакви дебати в парламента, без никакви обяснения, без финансова обосновка - на миньорите беше отнето правото да се пенсионират по реда, по който се пенсионираха до момента. На подземните миньори, които имат по 10, 15, 20, 25 години подземен стаж.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди и новия модел за оценка на вида и степента на увреждане.