НОВИНИ

Румен Чолаков: Предлагаме пряк избор на общ европейски президент

"Говорим постоянно за това, че трябва да има пробив, промяна, нови лица" каза Румен Чолаков от "Път на младите" и заяви, че тяхната листа на европейските избори предлага именно това. Чолаков очерта приоритети на водената от него листа. Заедно с бившия евродепутат от НДСВ Станимир Илчев те гостуваха в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 06.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Чолаков даде заявка, че листата, която води предлага алтернатива на евроскептицизма, който според него е обзел и управляващите партии, визирайки критиките, които Георги Марков отправи към европейските институции в предишния разговор.

"Ние ги съветваме да не подценяват българската среда, която съдържа и преимущества, но съдържа и много предизвикателства", каза бившият евродепутат Станимир Илчев от НДСВ, партията, с която регистрация новата коалиция ще се яви на изборите.

Той увери, че листата е съставена от млади хора и най-възрастният от тях е на 35-36 години.

Според Станимир Илчев Европа днес е по-различна, но не радикално различна.

"Европа ще бъде изкована в кризи и това, което тя ще представлява, ще бъде сумарния вид на решенията, взимане във връзка с кризите. Сегашна Европа взима тежки и съдбоносни решения", така Илчев, цитирайки един от бащите на Европейската общност Жан Моне, описа ситуацията на Стария континент в момента.

Румен Чолаков изброи петте приоритета, които са в основата на тяхната кампания: Пряк избор на общ европейски президент на мястото на президента на Европейската комисия; обща европейска армия, която да пази границите; европейска прокуратура да има право да разследва не само злоупотребите с еврофондовете; забрана на горенето на твърдо гориво в градовете с цел подобряване на въздуха; въвеждане на електронното гласуване.

Целият разговор гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дългото хоро ще се извие тази вечер в Благоевград
Най-дългото хоро ще се извие тази вечер в Благоевград
Тази неделя В кадър: Земята в обектива на първия български космонавт
Тази неделя "В кадър": Земята в обектива на първия български космонавт