НОВИНИ

Човешка грешка е вероятната причина за падането на крана

Двама души все още са в болница - една жена беше изписана. Най-вероятно човешка грешка е причина за инцидента, показва първоначалната проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:46, 15.04.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Минути след 18:30 часа снощи строителният кран пада в момент, когато поредният товар е трябвало да се пусне на земята. Неочаквано машината полетяла надолу и тонове желязо се стоварват върху столична бензиностанция. Освен краниста, пострадаха и две жени. Една от тях е майката на Петър Андонов, която се е прибирила от работа.

Петър Андонов, сина на една от пострадалите жени: Спрели са на бензиностанцията, пада кранът и това е. Не помни нищо, като отидохме в болницата, ни пита даже какво правим тук. Близо половин час не е била в съзнание казаха докторите.

Майката на Петър и кранистът са приети в неврохирургията на "Токуда".

Боряна Маринкова, говорител на болница "Токуда": Всички са в стабилно състояние без опасност за живота, контактни са. На този етап не се налагат допълнителни хирургични интервенции.

Различни са версиите какво е причинило инцидента. Машината е била наета за строеж на спортна зала. Според техническия директор на строежа се е появила неочаквана за всички за техническа грешка. Казва, че щом усетил, че машината пада кранистът се е опитал да задейства всички блокажи, но те отказали.

Иво Диков, управител на фирмата строител: Той каза, че като крайна мярка е предприел премахване на батерията от дистанционното, което автоматично трябва да блокира крана, но и това не се е случило.

Според строителите съоръжението се проверява на всеки 3 месеца. По думите им машината е снабдена с датчици, които трябва да блокират съоръжението при проблем.

Иво Диков, управител на фирмата строител: Кранът е с изрядни технически документи. Към датата и часа на инцидента не сме имали никакви очаквания, че подобно нещо може да се случи.

От Агенцията за метрологичен и технически надзор смятат, че най-вероятната причина за инцидента е човешка грешка.

Стефан Цанков - председател на Агенцията за метрологичен и технически надзор: Изключваме първите възможности за инцидента като пропадане на самия кран, неправилен монтаж или техническа неизправност.

От Агенцията за метрологичен и технически надзор заявиха, че че съоръжението е минало нужните технически прегледи и че кранистът, който го е управлявал, е с необходимата правоспособност. Силният вятър в столицата снощи може да е само един от факторите довели до инцидента, допълват експертите. Първоначалният оглед е показал, че кранът е произведен от германска компания и е един от най-модерните в Европа.


Стефан Цанков - председател на Агенцията за метрологичен и технически надзор: Предстои да завършим проверката през следващите няколко дни, ако установим нещо, което е трябвало да бъде извършено, а не е било извършено ще има и потърпевши. Законът предвижда както имуществени санкции, така и отнемана не разрешителните за дейност.

Предстоят още експертизи до окончателното изясняване на причините за инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инциденти с кранове по света
Инциденти с кранове по света
Георги Костов: Няма миграциoнен натиск от Гърция към България
Георги Костов: Няма миграциoнен натиск от Гърция към България