НОВИНИ

Чрез социалните мрежи ще събират данни за кандидатстващите за американска виза

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви намеренията си да започне да събира данни от социалните мрежи за всички, които кандидатстват за виза за САЩ.

социалните мрежи събират данни кандидатстващите американска виза
bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 31.03.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Това включва телефонни номера, имейли, информация за пътуване в чужбина. В декларациите ще трябва да се посочи още дали са били депортирани и дали някой от близките им е имал отношение към терористична дейност. Инициативата е на Държавния департамент и представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от кандидатите за входящ документ.

Информацията ще се използва за проверка на самоличността, независимо дали става дума за издаването на имигрантска или неимигранстка виза.

На рестрикцията няма да бъдат подложени граждани на държави, които влизат в САЩ без визи, като Великобритания, Канада, Франция и Германия. Досега, американските власти се интересуваха от онлайн живота на кандидатите само в случай, че се иска потвърждаване на самоличността или спрямо лицето има подозрения, че застрашава националната сигурност.

Правила за проверка на данните от социалните мрежи бяха одобрени през май миналата година. След като Белия дом одобри идеята, тя ще бъде поставена на 60 дневно публично обсъждане и едва след това ще може да влезе в сила. Строгите мерки са част от инициативите на президента Доналд Тръмп за затягане на граничния контрол с цел предотвратяване на терористични нападения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторанти в полския град Краков вече предлагат меню на брайловата азбука
Ресторанти в полския град Краков вече предлагат меню на брайловата азбука
Стрелба по време на католическо шествие в Мексико
Стрелба по време на католическо шествие в Мексико