Екзотика и мизерия. Лицата на социалистическа република Виетнам са контрастни. Можете да видите хора, които спят на улицата и богаташи с луксозни коли. Скокът е рязък. За повечето туристи това е новото. Просяците и продавачите на всевъзможни джунджурии веднага ще ви наобиколят, ако седнете в заведение.

За всички българи, които си представят, че това е евтина дестинация бързам да кажа, че цените са като у нас. Виетнамците се опитват да задържат интереса към своята страна, но не с ниски цени, а със строежи на скъпи хотели и курорти.

Инвазията на строителните машини започва дори на райското островче Фу Чок. Доскоро местните се занимавали само с рибарство.

Интересът на туристите води до изграждане на ново международно летище и нови хотели и нови работни места.

Но повечето виетнамци знаят слабо чужди езици и едва сега младите започват да учат английски и френски.

В помощ на отварянето на Страната към Запада преди 20 години е извършена реформа и азбуката е заменена с латиница.

Така виетнамският станал по-достъпен за чужденците.

Трудно е да си представиш виетнамски семейство без деца, оказва се, че и тук, както в повечето азиатски страни, е важно в семейството да има момче.

Според будистката традиция само в къщата на мъжа може да се палят свещи за душите на родителите му.

Така че, ако в семейството има само момичета душите на техните родители ще обикалят.

Желанието за повече момчета е довело до дисбаланс и сега в държавата има недостиг на жени и много мъже, които не могат да се оженят.

Традициите не са това, което бяха. Ако в старите филми за Виетнам сте виждали хора на колела, сега реалността е друга - велисипедите са изместени от моторчета. Например в близо 9-милионния Ханой има над 1 милиона моторчета. Това прави градското движение много трудно и опасно.

С най-малко права са пешеходците, после - мотористите, колите и камионите.

Знаци за движение почти липсват и регулирането е най-вече с клаксони.

В двата най-големи града на Виетнам -Сайгон/ Хо Ши Мин/ и Ханой е концентрирана икономиката на страната. В останалите части се развива земеделие - предимно отглеждане на ориз и плодове.

Екзотиката и мизерията или социалистически капитализъм - в една страна, която бърза да се превърне в новия Китай и да намери своето място след прехода.


Sent from my iPhone