Чудотворна икона на Света Богородица Скоропослушница от Украйна пристигна за поклонение в София, в храма „Светка Петка - стара“ в сградата на Софийската митрополия. Само час след пристигането на иконата десетки вярващи се поклониха пред нея.

С камбанен звън чудотворната икона беше посрещната в храма на Софийската митрополия.

Пред камерата на БНТ част от миряните, които вече се поклониха пред светинята, споделиха, че идват тук с молитви за здраве, изцеление от тежки болести и решение на житейски проблеми.

Пресвета Богородица се смята за застъпница на целия човешки род. Затова и всяка една молитва, отправена към нея с истинска вяра, достига до нейното сърце. Миряните смятат идването на иконата не само за благословия, но и за духовна радост.

Тази икона е копие и е била изографисана в Света гора през 1893 г. Осветена е в манастира "Дохиар", където от 10 век се намира нейният оригинал. Преди повече от 100 години точно това копие е било подарено на църквата „Св. Александър Невски“ в град Ананиев - Украйна.

Иконата ще остане за поклонение в храма до големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Храмът днес ще бъде отворен до 19:30 ч., а утре от 09:00 ч. ще бъде отслужена тържествена Св. Литургия.