Чудовището от Лох Нес е гигантска змиорка! До този извод стига новозеландски учен след анализ на 250 ДНК проби, взети от дълбините на загадъчното шотландско езеро. Резултатите, публикувани днес, изключват хипотезата за влечуго от Юрския период.

Чудовището Неси, забелязано за първи път през 6 ти век от Новата ера, не е плезиозавър, заключават учените. Те изключват и версията за голяма риба сом, есетра или гренландска акула. Във водата на езерото е открито значително количество ДНК на змиорки, които обичат студени води.

проф. Нийл Гемъл - университет на Отаго, Нова Зеландия: Змиорките са с дължина между метър и 20 и метър и 80. Възможно е една или две да са достигнали огромен размер - 50 процента над нормалния или дори повече.

Теорията е от 1933 година, но досега никой не е виждал или хващал гигантска змиорка в Лох Нес, отбелязва професорът. Екипът остава здравословно скептичен към методите си.

проф. Нийл Гемъл- университет на Отаго, Нова Зеландия: Може да имаме пропуски - неподходящ годишен сезон, грешно място, грешно време. Лично на мен ми е любима версията, че Неси е извънземно и няма ДНК.

Професорът е доволен, че все пак са създали значителна база данни за обитателите на легендарното езеро, което е голяма туристическа атракция на Шотландия. В пробите от водата, взети през юни миналата година са открити ДНК на човек, куче, овца и крава, както и на представители на местната дива фауна - елени, язовци, лисици и много видове птици.