"Атака" иска отмяна на Закона за социалните услуги, тъй като с приемането му и по-специално на неговите преходни и заключителни разпореди, се променят още няколко закона, в резултат на което социалната сфера ще бъде изменена трайно и завинаги, това заяви за "Още от деня" депутатът от ПП "Атака" Десислав Чуколов.

Миналата година стартира протестът на майките на деца с увреждания, който продължи няколко месеца. Това доведе до приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Използвайки социалната енергия обаче беше приет и Законът за социалните услуги, обясни Чуколов.

Десислав Чуколов: Получава се така, че посредством този закон социалната грижа се превръща в социална услуга. С този закон държавата ще дава на "ишлеме" на частни фондации, на частни организации да упражняват социалната грижа, която те наричат услуга.

Законът за социалните услуги се внася от Министерския съвет, но е изготвен от заместник социалния министър Султанка Петрова от квотата на ВМРО, уточни депутатът от "Атака"

Десислав Чуколов: На неправителствени организации се дава правото да имат правомощия, които засягат всяко едно семейство в България.

Той сподели опасенията си, че при подаден от някого сигнал социален работник ще може да влиза в дома ни без съдебна заповед или да състави социален доклад с огромно количество лична информация. Освен това извеждането на дете от дома му ще може да става също само по сигнал, включително и анонимен.

Целия разговор вижте във видеото.