Заразата от Африканска чума по свинете се разраства и в съседна Румъния. За първи път са потвърдени огнища на болестта в два промишлени свинекомплекса в покрайнините на Букурещ. Държавата вече е похарчила 100 милиона евро за компенсации на стопаните.

Вирусът е проникнал в свинеферми в окръг Илфов, където през следващата седмица ще бъдат евтаназирани и загробени 45 хиляди животни.

Д-р Ливиу Флореску - директор на Окръжна дирекция "Ветеринарен и санитарен контрол и безопасност на храните-Гюргево: Ще унищожим и тези прасета, които не са инфектирани. При нас такава е практиката. Няма друг вариант.

За година заразата е обхванала 10 хиляди домашни стопанства. Умъртвените прасета са над 500 хиляди. В Румъния обаче обезщетения от държавния бюджет са получили всички стопани, независимо дали са регистрирали животните си или не. Компенсацията е по пазарни цени - 10 леи на килограм.

Д-р Ливиу Флореску - директор на Окръжна дирекция "Ветеринарен и санитарен контрол и безопасност на храните-Гюргево: Политиката на държавата е все пак да се пребори и да елиминира тази заплаха. Защото много време би изгубила държавата за преборване с инфекцията ако не стимулираме материално стопаните на нерегистрирани животни да ги ликвидират доброволно.

Витрините на пазара в Гюргево са отрупани със свинско месо. Хората казват, че не се притесняват от Африканската чума. Тя не е повлияла и на цената на месото и колбасите.

Анкета: 

- Снабдяваме се от местни доставчици. Не разчитаме на вносно месо.

- Нямаме спад в продажбите.

- Не се притеснявам, купувам си редовно свинско месо.

Африканската чума влиза в Румъния през юли 2017- та със заразен фураж от Украйна.

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета

Протести в Южна България срещу принудителното избиване на домашни прасета. Недоволните от превантивните мерки срещу разпространението на африканска чу...