НОВИНИ

Възможности за обучение на наши кандидат-студенти в чужбина

Новостите във висшето образование извън България: голяма част от кандидат-студентите, които заминават за чужбина, се ориентират към Холандия. Причината - университетите предлагат повече практика. Във Великобритания за първи път ще отпускат заеми на чужденците и за магистратури. Представители на университети и средни училища от цяла Европа ще консултират младежите утре в центъра на столицата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:17, 23.01.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Костадин Кръстев решава усилено задачи. Стига до верния отговор на задачата за същото време, за което преписва условието. Поставил си е висока цел - престижен университет в Холандия, после магистратура докато стигне до шефския стол в интернационална компания. С усмивка казва - трудно, но постижимо. Иска да се знимава с бизнес-икономика. Избрал да учи в Холандия, защото смята, че новите технологии са водещи при образованието там.

Костадин Кръстенов - ученик в 12 клас: "И са много иновативни точно в тази среда и позволяват на по-голям брой ученици от цял свят да кандидатстват там. Очакванията са ми, че нивото на учене ще бъде много по-високо."

За целта младежите с амбиции като Костадин преминават изпити по математика, език, на места има психологически тест и интервю. Обучението ще струва на родителите му около 2000 евро годишно. Това е още една от причините за все по-големия интерес на кандидат-студентите към Холандия.

Традиционно голям наплив има и за университетите в Германия, където обучението е безплатно. А повечето висши училища предлагат лекции и на английски. Във Великобритания таксите се запазват и тази година около 8 000 паунда. За магистрите има добра новина.

Такси за обучение в чужбина за година:

Великобритания - 8 000 паунда

Холандия - 2000 евро

Германия - безплатно

Бистра Илиева - управител на консултантска компания: "От тази година правителството на Великобритания ще отпусне кредити в рамките на 10 000 паунда за обучение в магистърските програми."

Младежите ще връщат заемите когато вече имат работа с постоянен доход. И още: сроковете за кандидатстване във Великобритания приключиха на 15 януари, но университетите увеличиха квотите си. Затова документи се приемат до края на юни.

Най търсените специалности и тази година са компютърни науки, икономика и нова тенденция - все повече младежи искат да се занимават с дизайн.

Бистра Илиева - управител на консултантска компания: "Младите хора вече са по-практически ориентирани. Виждаме, че не само емоцията ги води."

Така при избора на специалност е определяща и мисълта: "Ами какво ще работя утре?!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама младежи загинаха при жестока катастрофа в центъра на Пловдив
Двама младежи загинаха при жестока катастрофа в центъра на Пловдив
До минус 20° се очакват в 16 области на страната утре
До минус 20° се очакват в 16 области на страната утре