НОВИНИ

Чуждестранни доброволци участват в консервацията на храм в крепостта Палматис

Доброволци от Европа, Азия и Америка участват в консервацията на раннохристиянската базилика в древната крепост Палматис, която се намира до днешното добруджанско село Оногур. Преди четири години екип от археолози откри базилика от V век.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 27.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

След четири години работа по разкриване на археологическия обект, тази година специалистите насочват усилията си към консервиране на артефактите. С помощта на доброволческа организация.

Добри Добрев - директор на РИМ Добрич: Бюджетите ни са малки и сега с тяхна помощ се надяваме да свършим повече работа, за де не се руши. Добруджа е пълна с обекти, които са в безобразно състояние след проучването.

В продължение на две седмици доброволци консерватори, историци, архитекти, инженери работят на обекта под ръководството на двама реставратори.

д-р Красимира Франгова - Кралска датска академия за изящни изкуства и архитектура: Мисля, че им даваме една малко по-различна перспектива и едно малко по-различно разбиране за това, че тая приказка дето ние я имаме - „здрав като камък" не е съвсем основателна, защото камъкът като всеки един материал се руши и трябва да се полагат грижи за него.

Доброволците вече са почистили пукнатините в олтарната част на базиликата и я заздравяват с варопясъчен разтвор.

Кси Фан от Китай: Това, което най-много ме впечатли, е натрупването на различните исторически периоди, наслагването на цивилизациите на това място.
д-р Берт Лудвиг - директор на доброволческата организация: Избрали сме този обект, защото искаме да се концентрираме върху обекти, които са непознати и да покажем, че археологическото наследство е не само в Италия, в Испания, то е и тук на Балканите.

Целта на доброволческата организация е опазването на културното наследство в Европа и за първи път реализират проект в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволство срещу откриването на кариера за добив на инертни материали
Недоволство срещу откриването на кариера за добив на инертни материали
Промени в движението заради бутането на полуразрушен тютюнев склад в Пловдив
Промени в движението заради бутането на полуразрушен тютюнев склад в Пловдив