Облекчаване на процедурата за придобиване на българско гражданство, поискаха чуждестранни студенти от български произход, учещи в Югозападния университет. Днес те се срещнаха в Благоевград с вицепрезидента Илияна Йотова, с която обсъдиха трудностите, които срещат и възможностите за професионална реализация с българска диплома.

Благоевград

Около 150 са чуждестранните студенти от български произход, които се обучават в Югозападния университет в Благоевград. Почти всички искат да останат в страната и след завършване на образованието си. Трудности обаче срещат още с документите за получаването на български паспорт.

Ксения Вербанова: Минах доста трудности с този процес, понеже чаках 6 години, което е доста време и както гледам моите колеги от Украйна, Молдова, Албания също се оплакват.
Ивана Владимиров, Босилеград: С обучението няма никакви проблеми, но като чужденец в една страна повече са ограниченията отколкото предимствата.

Основната цел на държавата трябва да бъде задържане на чуждестранните студенти от български произход в страната и след дипломирането им, каза по време на срещата вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Когато държавата инвестира в тези деца, ние бихме искали те да останат тук, да реализират онова което са научили, да създават своите семейства, да имат своята кариера.

Събитието в Благоевград е второ от поредица срещи на вицепрезидента със студенти от български произход.