НОВИНИ

CNN препоръча на туристите да избягват 12 дестинации с голям туристически поток

Списъкът е съставен въз основа на това, че през последните 12 месеца отделни популярни туристически дестинации са настояли да се намали броят на туристите, които наводняват улиците им, нарушават крехките им екосистеми, рушат инфраструктурата им и все повече пречат на нормалния живот на местните жители.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев по БТА
18:04, 24.01.2018
Чете се за: 02:04 мин.
Още
cnn препоръча туристите избягват дестинации голям туристически поток

Сред дестинациите, които американската телевизия препоръчва на туристите да избягват, фигурират Венеция, Галапагоските острови и Дубровник в Хърватия.

На първо място е малкият остров Скай в Шотландия. Съветът на CNN е да посетите красивия остров извън туристическия сезон през лятото или за отидете в някой от малките острови в съседство, които предлагат сходни гледки и обстановка.

Каталунската столица Барселона е била посетена от 34 милиона туристи през 2016 г., като за пет години броят им се е увеличил с 25%. Потокът от туристи е довел до множество протести от местните. CNN препоръчва да отидете до Валенсия, където обстановката, храната и културата са сходни с тези на Барселона.

Древният Дубровник също се задушава от огромния туристически поток, отчасти заради известността, която градът придоби като снимачна площадка на сериала „Игра на тронове“. Стигна се дори до там, че ЮНЕСКО заплаши да отнеме статута на Дубровник като Обект на световното културно наследство, ако броят туристи не намалее. Засега броят на туристите е намален до 4 000 на година, като се очаква да се ограничи и броят на круизните кораби, които могат акостират в града.

През 2017 г. жителите на Венеция изразиха недоволството си от тълпите туристи, които заливат тесните улички на древния град. Потокът посетители, който може да достигне до 50 милиона на година, е причината множество местни да напуснат града. От CNN препоръчват да изследвате крайбрежните улички на града в нецентралните му части, които носят същия древен, но романтичен дух. Добри алтернативи на потопения град са Анси във Франция или Брюж в Белгия.

Гръцкият остров Санторини също е на път да изгуби духа си заради огромния туристически поток. Макар че има ограничение от 8 000 туристи на ден, малкият остров остава пренаселен, без изгледи броят на посетителите да намалее. Добри алтернативи на острова на красивите залези са Патмос и Наксос.

Малката азиатска държава Бутан се радва (или вече започва да страда) от голям туристически бум и макар да са въведени туристически такси между 200 и 250 долара на ден на посетител, хималайската страна се опасява от последствията на туристическия поток. От CNN препоръчват посетителите на страната да уважават будистките обекти и да не оставят боклук след себе си.

Едва ли са много местата, които да толкова често фотографирани, колкото е легендарната гробница Тадж Махал в Индия. Белият мрамор става все по-жълт, река Ямуна - все по-замърсена, а удоволствието на посетителите - все по-малко заради огромните тълпи пред гробницата. Съветът на CNN е да отидете призори, като вратите на комплекса отварят в 6 сутринта.

Най-високият връх на планетата Еверест става все по-популярна дестинация за планинарите, но според местните шерпи в Непал това означава, че инцидентите се увеличават, някои - с фатален край. Непал въведе забрана за посещение на върха от слепи или хора с ампутирани крайници, както и от планинари без придружители. Връх Лхоце е добра алтернатива на Еверест, за която разказа журналистът на БНТ Радостин Любомиров.

Пет хиляди души на ден посещават Мачу Пикчу на ден, което е два пъти повече, отколкото ЮНЕСКО препоръчва. Перу е въвело ограничения върху посещенията, но ефектът от тях тепърва предстои да се види. Алтернатива на Мачу Пикчу е един друг изгубен град - Сюдад Пердида в Колумбия.

Галапагоските острови в Еквадор са една от най-уникалните, но и застрашени екосистеми в света. Еквадорското правителство е въвело 14 строги правила за посещенията на острова, за да осигури запазването на природата там.

Едно от изненадващите места, застрашени от големия туристически поток, е Антарктика. Друго е Чинкуе Тере в на италианската Ривиера, което през лятото се задушава от огромния туристически наплив и прави посещенията неприятни както за туристите, така и за местните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Притеснително е, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП
ГЕРБ: Притеснително е, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП
Полицията с акция в малките населени места в Пловдивско
Полицията с акция в малките населени места в Пловдивско