Великден всяка година озарява трапезата ни с вкусни гозби, между които боядисани яйца, козунаци и агнешко. Забързаното ежедневие, липсата на време и стегнатият бюджет обаче ни излагат на рискове по време на празничното пазаруване. Кои са те - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите: Две групи са проблемите за потребителите - едната е свързана с качеството на продуктите и втората е свързана с цените и правото на информация. Трябва да купуваме от търговци и търговски обекти, но не и от багажници на бусове например, защото рисковете тогава са много големи.

Има законови правила и те трябва да се спазват, категоричен е Маргаритов.

Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите: Моят призив към хората е да гледат внимателно, да следят и съпоставят цените, особено при намаленията.

Т.нар. резервации в последната минути са рискови до някаква степен, макар че и там може да има изгодни оферти. Но винаги когато запазваме хотел или пътуване, е много важно да влезем в контакт с този, който предоставя офертата, не просто да гледаме шарената картинката и да четем написаното, обясни Маргаритов.

Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите: По празниците ще имаме дежурни екипи, които могат да извършат проверка, така че нека да ни търсят. Апелирам и към търговците да не спекулират по празниците с търсене на бърза печалба.
Започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните преди празниците

Започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните преди празниците

Започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните в цялата страна преди предстоящите празници - Великден и Гергьовден. Инспекторите следят за...