НОВИНИ

Д-р Ангел Кунчев: Само в един пункт в Хасково има повишение на уран във водата

Преди дни Върховната административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев проверка на качеството на питейната вода в страната, която вече започна. В студиото на "Още от деня" Кунчев заяви, че те са разпоредили проверка на водата в България малко преди да дойде писмото от прокуратурата. Допълнително конкретизирахме някои от изискванията на база техните изисквания и срокът е до 22 май и до тогава ще има някакъв обобщен доклад.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 26.04.2017
Чете се за: 00:28 мин.
Още
Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Проблеми с качеството на питейната вода има на много места в страната. Те са по различни показатели. Това не е нито от месец, нито от година. Общо взето водата, която пием идва от земята, на която живеем. Всеки район си има свои специфични особености, които се отразяват на качеството на питейната вода. Въпросът е те да са в граници, които не застрашават здравето на хората.

По последни данни, които получихме днес от района на Хасково е, че в една единствена точка показва малко над нормата наличие на уран, което е напълно приемливо. Винаги е имало уран във водата в този район и то не само в Хасково. Уранът е химичен замърсител в случая. Той е токсичен елемент като тежък метал. Той уврежда туболите на бъбреците, а не е опасна неговата радиоактивност, обясни д-р Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Научен център за растителна биология и биотехнология откриват в Пловдив
Научен център за растителна биология и биотехнология откриват в Пловдив
ГЕРБ иска отмяна на решението за Пловдивския панаир
ГЕРБ иска отмяна на решението за Пловдивския панаир