НОВИНИ

Д-р Ангел Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена

За момента заразата от морбили в страната е ограничена. Това каза в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В последните 2-3 дни няма регистрирани нови случаи, но вирусът продължава да циркулира и хората без ваксина продължават да бъдат застрашени. 21 са установените случаи на болни от морбили у нас. Засега има двама души, които се нуждаят от по-сериозно лечение, другите са със средна тежест на заболяване, предполага се, че за повечето вирусът ще премине без сериозни последици за здравето, уточни д-р Кунчев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 18.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още

За момента заразата от морбили е ограничена, за 2-3 ден няма нови случаи на заболели, но имайки предвид високият контагиозен индекс, може да се предполага, че вирусът още да циркулира и ако намери лица, които не са карали заболяването, шансът да ги зарази е много голям, коментира д-р Кунчев.

Според него има случаи, в които лекарите знаят, откъде идва заразата, като този с един от последните заболели лица, хванал вирусът от Италия. Д-р Кунчев допълни, че през 2018 г. сред най-засегнатите държави от вируса са били Сърбия и Гърция, а тази година това е Република Северна Македония, където са предприети извънредни мерки.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: 21 заболели на фона на други държави е много малко. Идеята е да задържим този много добър статус ,а това се случва само по един начин- като достигнем заветните 95% покритие, което гарантира ефективността на ваксината.

Той допълни, че при съвременните комуникации е лесно вирусът да се разпространи. Превенциите срещу болестта ,според д-р Кунчев, са имунизации навреме, както и ангажираност от страна на лекарите, за да бъдат обхванати бързо неимунизираните лица.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия пуска лимузината Аурус на пазара
Русия пуска лимузината "Аурус" на пазара
Пролетното време през февруари продължава до сряда, след това идва сняг
Пролетното време през февруари продължава до сряда, след това идва сняг