НОВИНИ

Д-р Айа Таха: Проблемът с донорството в България е въпрос на организация

Трима от водещите испански специалисти по донорски ситуации са у нас, за да обучават свои български и латвийски колеги. През последните години, Испания отбелязва сериозен ръст в донорството. Според тях проблемът с донорството на органи в България не е в липсата на квалифицирани специалисти, нито в липсата на донори, а в организационния процес. Това обясни в "Денят започва" д-р Айа Таха, координатор по донорство в "Пирогов".

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 10.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Д-р Мариана Сименонова, дир. на Изпълнителната агенция по трансплантации: "Трима от водещите испански специалисти по донорски ситуации са у нас, за да обучават свои български и латвийски колеги. Испания отбелязва сериозен приръст в донорството. У нас, координаторите са анестезиолози и реаниматори, а в последните 5 години, те са намалели наполовина."
Д-р Висенте Торегроса: "Малко по малко постигнахме тези резултати. Повече от 20 години работим в организационно отношение, постигнали сме добра организация, подготвяйки различни лекари специалисти. И те работят в различни болници, за да може системата да функционира добре. По настоящем във всички болници в Испания има лекари, чиято задача е да подготвят. Добре е да стават донори хората; на второ място трябва да има добра организационна система, за да се осъществи това донорство; и на трето място - система, която да осигури добрата трансплантация."
-Колко често има донорски ситуации в Пирогов?
Д-р Айа Таха, координатор по донорство в "Пирогов
": "Не сме сигурни колко има точно, защото системата не е добре организирана; вчера разбрах, че този въпрос е решен в Испания, - реаниматора е този, които трябва да дава сигнала за настъпила смърт и нито една така да не бъде изпусната, една възможна донорска ситуация. Когато възниква такава ситуация, се сблъскваме с проблеми с организацията, не квалификацията. Има дефицит на кадри. Отказите у нас на близки са 30%, което е много малко."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остават часове до втория полуфинал на Евровизия, с участието на Кристиан Костов
Остават часове до втория полуфинал на Евровизия, с участието на Кристиан Костов
14 души загинаха при експлозия в Мексико
14 души загинаха при експлозия в Мексико