НОВИНИ

Д-р Боряна Холевич: Реформа в ТЕЛК трябва да има

Реформа в ТЕЛК трябва да има, такава е започната и трябва да върви в синхрон със здравната. Това коментира в "Денят започва" председателят на ТЕЛК д-р Боряна Холевич. Според нея добра стъпка е премахването на т.нар. специализирани ТЕЛК-ове, за които хората са чакали с месеци.

Росица Белева
от Росица Белева
07:57, 07.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още
боряна холевич реформа телк

Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната обаче среща възражението на лекарите. Те не са съгласни с условието на предлаганата реформа, че след медицинската експертиза, извършена от лекари, социални работници без медицинско образование и лекар по трудова медицина да проверяват експертните решения и дори да имат право да назначават допълнителни изследвания.

Д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК: Към момента в ТЕЛК работим лекари с изискване 10 години трудов стаж и съответна тясна клинична специалност. Недопустимо е лице с немедицинско образование да проверява експертни решения на медици. Още по-малко да изисква допълнителни изследвания. Как социален работник ще каже на пациента - иди си направи скенер, защото не вярвам на тези лекари. Социалните работници нямат тази компетентност. Специализираните изследвания могат да бъдат назначавани само от тесни специалисти.

Според д-р Холевич е нужна единна електронна система за нуждите на експертизата. Тя би намалила значително възможностите за корупция и би улеснила и намалила корупцията. Работата по такава система е започната още 2010 година. Според тогавашния здравен министър през 2012 година е била почти финализирана. До този момент по неизвестни причини тя не е въведена, обясни д-Холевич.

Относно фалшивите решения на ТЕЛК тя отговори, че всеки може сам да си направи изводите, след като в държавата с най-висока смъртност в Европа броят на хората с увреждания е най-малък. Процентът на хората в България с намалена работоспособност е 8%, а в Европа - 16%.


Няма аргумент системата на ТЕЛК да остане такава, каквато е. Социалният работник няма да дава мнение по лекарски въпроси, каза в "Денят започва" здравният министър Петър Москов. Той обясни, че реформата предвижда след получаване на медицинска експертиза пациентът да отиде в социалната комисия, където лекарят по трудова медицина, социалният работник и представител на осигурителя изготвят индивидуален план, за да върнат болния на работа.

"Парите, които системата дава за инвалидност, са за да ви върнат на работа, а не да ви изключат с емблемата инвалид с 50 лева и билетче за трамвая", уточни още Москов.

;
Вижте цялото интервю с д-р Боряна Холевич в Денят започва. 
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Животът на пребития професор Станчев е вън от опасност
​Животът на пребития професор Станчев е вън от опасност
8-годишно момиче се нуждае от 50 000 евро за животоспасяваща операция
8-годишно момиче се нуждае от 50 000 евро за животоспасяваща операция