НОВИНИ

Д-р Дечев:Не съм спрял течовете в здравната система, но вървим в правилна посока

В студиото е управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев с коментар по темата за парите за здраве.

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 02.12.2019
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Парите за здравеопазване догодина са 4 милиарда и 700 милиона лева. Тези пари ги събираме всички ние. Така е направена системата, че колкото съберем като здравно осигурени лица, толкова ще ни бъде бюджетът. Ако някой си представя, че плюс тези пари, които събираме всички ние, отнякъде се наливат още пари, това е погрешно схващане, каза д-р Дечев.

Д-р Дечо Дечев, управителят на Здравната каса: Бюджетът се формира по две пера. Едното е от осигурените лица, които осигурява държавата - пенсионери, деца, военнослужещи, полицаи, съдии и т.н.. И другата група лица, които се самоосигуряват. Тези, които се самоосигуряват, внасят около две трети от този бюджет. Тези, които осигурява държавата, за тях се внася една трета от тази част. Тази една трета потребява около две трети от този бюджет.
В системата под формата на услуги и на дейности се заплащат около 8,5 милиарда лева. Парите като цифра са много, не нека да видим как стои българинът спрямо европееца. Не са малко пари, даже не сме на последно място, което е учудващо. В Румъния се отделят по-малко средства на глава от населението от България. Но там, където сме на последно място, е частта на това доплащане, т.е. частта над 4,7 милиарда, които събираме на вноски до тези 8,5 милиарда. Ние доплащаме най-много в Европа.

"Аз не съм спрял течовете в здравната система, но с моя екип вървим в правилната посока. Докато отидем до крайния етап и да кажа: "От днес няма да има повече течове", има доста път да извървим. Но мисля, че сме по правилния път. Поставят се основите на нещо, което беше разрушавано през тези 20 г. – разрушаване в полза на определени хора, които чрез това разрушаване искаха да си решат партийни интереси, на една по-голяма група, които искаха да си решат корпоративни интереси и на едно бездействие от страна на МЗ. Казвам го едно към едно, в тези 20 г., които единствената цел беше ангажименти, които по закон би трябвало да върши то, да ги прехвърля на касата", допълни още д-р Дечев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Тошев: Стефан Данаилов си отиде щастлив
Георги Тошев: Стефан Данаилов си отиде щастлив
ДРУГИТЕ новини: Победи и върхове
ДРУГИТЕ новини: Победи и върхове