НОВИНИ

Д-р Галинка Павлова, БЛС: Отпадането на мораториума не засяга новите лечения

Днес беше гласувано отпадането на мораториума върху новите молекули и лекарства, но не и върху новите лечения, подчерта в студиото на „Още от деня“ д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Така по думите ѝ се спират инвестициите в болниците и в здравния сектор.Тя очерта три основни направления, заради които лекарите от БЛС изразяват силното си недоволство - рамковият договор, мораториумът върху новите лечения и надлимитните дейности. Според нея протестите на медиците са неминуеми.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 21.12.2017
Чете се за: 02:04 мин.
Още

Пациенти ще останат без лекарства по празниците и в началото на януари заради отложено плащане на Здравната каса към аптеките, казват от Съюза на фармацевтите. По тази причина те се оттеглят от преговорите по Рамковия договор. От Българския лекарски съюз пък предупреждават за друг проблем - казват, че в последните дни ставаме свидетели на безпрецедентно неглижиране от страна на здравното министерство и Касата на проблемите в здравеопазването.

Много са причините за недоволството на българските лекари, медици, сестри и дори пациенти, но има три конкретни повода, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

Първият е рамковият договор.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Все още няма стартирал процес на преговори между БЛС и Надзорния съвет на здравната каса. Това е безпрецедентно.

Павлова отбеляза, че обикновено работата по преговорите започва октомври и със сегашното положение демонстрират, че не искат да се водят преговори с БЛС. Според нея вариантите за това са два - или некомпетентност, или директива. Когато няма преговори, Касата сама ще разпредели разходите за здраве.

Вторият повод за недоволство според Павлова е мораториумът. Тя пита защо е останал мораториумът върху новите дейности, а е премахнат мараториумът само върху новите лекарства. Тя поясни, че отпадането на мораториума не означава отпадане на новите дейности.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Текстът касае само новите молекули и лекарства, но остана мораториум върху нови дейности. Отново се получава двоен стандарт. Под натиска на улицата и емоцията се взимат решения, а не под силата на разума на Българския лекарски съюз.

Тя обясни, че пациентите са прави да отпадне мораториума, но отбеляза, че не лекарствата сами по себе си не лекуват. Така с мораториума върху нови дейности се ограничават инвестициите в болниците.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Ако аз като работодател на една болница искам да въведа нова дейност, технология, иновативен метод на лечение, и закупя тази апаратура и наема лекар от друга болница, няма да мога да сключа договор със Здравната каса, защото това се води нова дейност.

Повлова изнъкна, че политиците са водени от политически мотиви, а не от разума, защото иначе щеше да отпадне и мораториумът върху новите лечения. Според нея гласът на БЛС е потънал, а отговорът на управляващите е, че мораториумът няма как да падне. В зала обаче се е гласувал изцяло бюджетът на НЗОК, без да се гледат конкретни текстове и да се коментират.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Това е страшно разочарование. Вместо да сме удовлетворени от гласуваното в Народното събрание. Истината боли и политиците не обичат да я чуват. Всички заедно вкупом съгрешиха.

Третият повод за недоволство е въпросът с надлимитните дейности, допълни Павлова.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Имаме писмо от НАП, според което сме събрали 124 млн. лв. надсъбрани здравни вноски, които са влезли в бюджета на Здравната каса. И днес ние питаме - къде отидоха тези пари? В същото време Касата и тази година не е разплатила на болниците надлимитна дейност.

Павлова обясни, че „надлимитна дейност“ означава дейност, която е вече извършена и е било помогнато на нуждаещ се, но Касата е отказала да я изплати, въпреки че я е признала. Тя отбеляза, че към лекарствата се изплаща всичко, но не се изплаща извънредният труд на българските медици, които ще работят по Коледа и Нова година.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Нещата отиват на зле, затова са и фалитите на болниците.

Зам.-председателят на БЛС изрази твърдото убеждение, че ще има протести. Според нея в здравния сектор цари пълен хаос.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Светли Коледни празници на всички български граждани и да останем с надежда за държавническо отношение от нашите политици, а не само за политиканстване.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния
От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния
Криза с такситата в София, шофьорите настояват за по-висока минималната тарифа
Криза с такситата в София, шофьорите настояват за по-висока минималната тарифа