НОВИНИ

Д-р Георги Йорданов: Новият модел за здраве може да закрие 140 общински болници

БСП внася вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 на тема здравеопазване. Какви са мотивите на социалистите и съгласни ли са предложенията на министерството за нов здравен модел - с коментар по тези въпроси в "Още от деня" гостува д-р Георги Йорданов, депутат от "БСП за България", зам.-председател на Комисията по здравеопазването.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 09.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

"9 години чакаме нещо да се случи в здравеопазването. През това откраднаха 1,5 млрд. лв от здравните вноски, които бяха за резерва в Касата, въведоха лимити в болницата, пръстов отпечатък и най накрая министърът на ГЕРБ стана и каза, че трябва реформа", смята д-р Йорданов.

С приемането на първия вариант на модела, предлаган от здравния министър Кирил Ананиев, има възможност да се стигне до закриване на 140 общински болници. "Мислите ли, че тези хора с ниски пенсии могат да платят 100 лв като входна такса, за да влязат в болница", аргументира се социалистът.

Той разкритикува и втория предложен модел, който предвижда демонополизация. "Ние сме силно притеснени, защото не е ясно колко фонда могат да участват на пазара", обясни депутатът.

Д-р Георги Йорданов, депутат от "БСП за България": Ние правим вот върху опита да се изкарат един милиард лева от джоба на българския гражданин без е ясно за какво - за повече достъпност или за по-качествено здравеопазване? За нас този парламент е абсолютно изчерпан.

Не съм чул някой, който да подкрепя модела на Ананиев, категоричен е депутатът от левицата.

Д-р Георги Йорданов, депутат от "БСП за България": Ние считаме, че държавата отново се изтегля от важна област като здравеопазването и бяга от отговорност. Целта ни е да върнем пациента в центъра на здравната система. Искаме публично здравеопазване с публични средстава и да има регистрация по закона за лечебните заведения.

Йорданов коментира и вътрешнопартийните конфликти в БСП и в частност изказването на лидера Корнелия Нинова за депутата от Пловдив Георги Гергов.

Д-р Георги Йорданов, депутат от "БСП за България": За мен Георги Гергов не е проблем, той че човек, който помага на партията. Сега от БСП ставаме интересни, защото явно обществото търси алтернативата, ще трябва обачр доста да поработим, за да го убедим.

Вижте целия разговор с д-р Георги Йорданов във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП започна поредица от срещи на тема здравеопазване
БСП започна поредица от срещи на тема здравеопазване
Японски милиардер ще лети до Луната
Японски милиардер ще лети до Луната