Лекарят Иван Димитров, който застреля крадец, опитал се да обере работилницата му, беше оправдан от Пловдивския окръжен съд. Рентгенологът беше обявен за невинен за убийството на Жоро Джевизов и получи 2 години условно лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие. Изненадващо самият прокурор настоя присъдата да не е ефективна.

След като стартът на делото неколкократно беше отлаган, днес изненадващо подсъдимият д-р Иван Димитров призна вината си, макар да отричаше това по време на досъдебното производство. С това той си гарантира съкратен процес и намаляване на наказанието. Пред съдията Димитров заяви, че съжалява и че е защитавал живота си. Защитата настоя, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, защото той е бил нападнат през нощта от въоръжен с нож и употребил наркотици крадец. Самият прокурор поиска условна присъда заради смекчаващи вината обстоятелства.

Георги Пенев, прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив: Чистото съдебно минало, висшист, лекар, признанието на вината. Самата фактическа обстановка, при която се е развил този случай за минута, минута и половина.

Адвокатът на родителите на убития Жоро Джевизов изтъкна, че подсъдимият не е извикал полиция при вида на разбитата врата на гаража си, наблюдавал е от разстояние и след като се е въоръжил с незаконно притежаван пистолет Валтер е прострелял крадеца. След това е опитал да прикрие престъплението си, като изхвърлил оръжието и убеждавал собственика на охранителна камера наблизо да унищожи записите.

Красимир Елдъров, адвокат на родителите на жертвата: Винаги ще има някакъв благовиден претекст някой да ви влезе в двора, в бараката, да ви се случи да имате незаконно оръжие или законно и да го употребите. Да лишите някой човек от живот, трябва ли това да става по този начин.

Днешната присъда може да бъде обжалвана. Случаят от март миналата година предизвика силен обществен дебат и протести в защита на лекаря.