НОВИНИ

Д-р Кокалов от НЗОК, за казуса с лъчетерапиите: Буря в чаша вода

В студиото на „Денят започва“ д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК коментира, че казусът с „ограниченията“ за лъчетерапии на онкоболни е буря в чаша вода, тъй като не става дума за въвеждане на лимити и защото Съветът не би взел решение в ущърб на пациентите. Той коментира и казуса с управителя на касата проф. Плочев и разследването на прокуратурата на ИА „Медицински одит“ по подозрения за прикриване на смъртни случаи в определени болници.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 15.06.2018
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Законът ясно урежда кога шефът на НЗОК може да бъде сменен предсрочно и един от мотивите е, когато той не може да изпълнява задълженията си повече от три месеца, заяви д-р Иван Кокалов. Проф. Плочев се е оттеглил от поста заради заболяване, което би затруднило работата му.

Няма скрити проблеми в НЗОК около оставката на проф. Плочев, потвърди д-р Кокалов.

д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК: В полемиката между управляващи и опозиция е нормално да се намесят и други проблеми, които съществуват в здравеопазването, но в случая става въпрос за мен лично и колегите за един чисто административен акт.
;

Членовете на Надзорния съвет са законно избирани и изпълняват решенията на парламента, заяви д-р Кокалов. Той напомни, че основната цел на Надзорния съвет е да съблюдава бюджета на Касата според Рамковия договор.

Според д-р Кокалов не би трябвало НС да избира управителите на НОИ и НЗОК, за да се избира професионалист, а не партийно излъчена фигура.

д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК: Има хора, които идват и не знаят какво да правят. Стоят документи със седмици и те се чудят дали да ги подпишат, защото не са сигурни.
;

Надзорният съвет няма да допусне поради негово решение болни да бъдат ограничавани в лечението си, заяви д-р Кокалов. В казуса с лъчетерапията не става дума за лимити, поясни той, а за индикативни показатели. Според него всеки опит да се въведе ред в здравеопазването води до засягане на нечии интереси и ответна реакция.

д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК: Не е лесно да се правят реформи в здравеопазването. Изисква се политическа подкрепа и воля.

Не всеки онкоболен има нужда от лъчетерапия поради спецификата на различните заболявания, заради което трябва да се определи кой има нужда от подобна терапия, а не да се въвеждат ограничения, поясни д-р Кокалов.

д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК:Това беше буря в чаша вода, защото сме сигурни, че няма да вземем решение във вреда на пациентите.

Лидерите на БЛС са сменени, но диалогът ще остане, уверен беше д-р Кокалов. Според него винаги ще има напрежение между Касата и лекарските съсловия, защото „едните дават средства, а другите ги консумират“.

;

Д-р Кокалов не се зае да коментира разследването на прокуратурата върху ИА „Медицински одит“ за прикриване на смъртни случаи в болнични заведения, тъй като разследването е все още в ход. По думите му, вероятно става дума за финансови интереси и шуробаджанащина.

Д-р Кокалов допълни, че не може цялата изпълнителна агенция „Медицински одит“ да се постави под общ знаменател и изрази увереността си, че разследването ще стигне до конкретни резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава изригването на вулкана Килауеа в Съединените щати
Продължава изригването на вулкана Килауеа в Съединените щати
Разширяват Зелената зона в четири софийски района
Разширяват Зелената зона в четири софийски района