НОВИНИ

Д-р Красимира Иванова: Само в България не се гарантира безопасността на кръвта

Няма спад на раждаемостта в болница "Света София", въпреки че по данни на националната статистика бебета през миналата година са с 5000 по-малко. Това заяви сестрата на премиера Борисов д-р Красимира Иванова. В специално интервю за "Денят започва с Георги Любенов" тя сподели личното си мнение за проблемите в здравната система и разкри, че на политически теми със своя брат не говорят. Гледайте цялото интервю с д-р Красимира Иванова, завеждащ "Неонатология" на САГБАЛ "Света София".

bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 21.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

"Аз не се бъркам в работата на Борисов. Той си има достатъчно съветници. Ние си говорим за семейството, внуците", допълни д-р Иванова.

Личната кауза на д-р Иванова е в България да има система за проверяване на кръвта, която 100% да гарантира нейната безопасност. По думите й това се случва във всички държави в ЕС. Само че в България не е така. Тука има тримесечен прозоречен период, т.е. тестовете са такива, че като изследват кръвта се оказва, че няма вирус и кръвта се пуска за кръвопреливане, но след три месеца вирусът е налице и заразява и убива. Именно това е погубило и нейния баща.

Д-р Красимира Иванова, завеждащ "Неонатология" на САГБАЛ "Света София": Моят баща почина преди години от хепатит C. Той беше заразен при кръвопреливане и 10 месеца по-късно се разболя. Мен това ме мъчи години наред.

Според д-р Иванова ние нямаме лоша здравна система. Не може само да търсим кусурите на държавата на общината. Не трябва да има монопол на една здравна каса, а човек да има право на избор колко да се осигурява и да знае какво ще му се плати.

Според нея частните болници изсмукват обществения ресурс.

Д-р Красимира Иванова, завеждащ "Неонатология" на САГБАЛ "Света София": Ако трябва да се поддържа едно добро ниво на общински и държавни болници, където се лекува повече от 80% от населението, ресурсите трябва да се насочват към тях.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-посещаваните забележителности в Пловдив?
Кои са най-посещаваните забележителности в Пловдив?
Обстановката в страната след снеговалежите е нормална
Обстановката в страната след снеговалежите е нормална