НОВИНИ

Д-р Мария Георгиева: 150 000 двойки имат нужда от асистиране на репродукцията

Центърът за асистирана репродукция е най-хубавото нещо, случило се през последните години в нашата държава, заяви в "Още от деня" директорката д-р Мария Георгиева. Тя благодари на експертите от Сметната палата, които са разгледали дейността на центъра и подчерта, че те са били впечатлени от скромния екип, извършил толкова много работа. Те са установили освен това, че финансирането не е достатъчно.

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 20.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Д-р Мария Георгиева - директор на Центъра за асистирана репродукция: В тази връзка искам да кажа, че действително не е достатъчно, защото ние годишно приемаме по около 4000 заявления от нуждаещи се пациентки. 12 млн. вече четвърта година ни е бюджетът за финансиране на ин витро процедури. Те стигат за около 3000 процедури. Така че тези 1000 годишно от 2014-а, одобрени, чакащи ред за финансиране, минават в следващата година. Така постепенно се натрупаха около 3000 одобрени, чакащи ред за финансиране.

Д-р Георгиева припомни думите на премиера, че ин витро процедури ще бъдат финансирани по медицинска целесъобразност. Отговорност за това какво становище ще дадат носят специалистите, които преценяват тази медицинска целесъобразност във връзка със състоянието на всяка жена, на която ще предложат такава медицинска процедура. Тя беше категорична, че такива процедури не може да се правят безкрай, тъй като в медицината основен е принципът преди всичко да не вреди на пациентите.

Д-р Георгиева посочи, че съгласно правилника на Центъра жени, ненавършили 43 години, могат да кандидатстват за ин витро процедури. Проучванията, направени от фондациите "Искам бебе" и "Зачатие", показват, че около 150 000 двойки в България имат нужда от асистиране на репродукцията.

Успеваемостта на ин витро процедурите у нас е 28%, което ни нарежда на едно много добро европейско ниво. От процедури, финансирани през 2016 година са се родили още 500 деца, каза още тя.

Д-р Мария Георгиева предупреди младите жени да не отлагат първата си бременност дълго във времето, тъй като това намалява шансовете им за естествено забременяване и раждане.

В заключение директорът на Центъра за асистирана репродукция подчерта категорично, че в доклада от одита пише, че няма нарушения. "Там са писали само, че съществува някакъв риск, който е контролиран риск. Всичко подлежи на контрол - предварителен, последващ и т.н."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с български посланици
Президентът Радев се срещна с български посланици
Катастрофа между лек автомобил и камион затвори Е-79 край Симитли за часове
Катастрофа между лек автомобил и камион затвори Е-79 край Симитли за часове