НОВИНИ

Д-р Милан Бърглез: За да има солидарност, трябва повече интеграция

Миграцията е твърде голям проблем за една отделна страна, трябва всички да бъдем заедно, за да се справим с кризата. Думите са на председателя на парламента на Словения д-р Милан Бърглез, който беше на официално посещение у нас. Словения е най-малката страна по така наречения Балкански маршрут. Но преди да бъде затворен, през страната с население 2 милиона, за месеци преминаха близо половин милион мигранти. За Словения и мигрантите с д-р Милан Бърглез разговаря Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:32, 10.06.2016
Чете се за: 02:17 мин.
По света

БНТ: Изправени пред мигрантската криза. Кои от решенията и мерките бяха ефективни и кои – не? Какво показва словенският опит?

Д-р Милан Бърглез, председател на Държавното събрание на Словения:
Словенският опит беше много турбулентен като транзитна страна по Балканския маршрут. Най-успешни бяха не едностранните мерки като оградата по границата със Словения, а сътрудничеството с посредничеството на Брюксел. Ние поискахме Брюксел да събере всички страни от балканския път и тогава стана възможно уреждането на въпроса и затварянето на този
маршрут.

БНТ: Но преди това имаше наистина критична ситуация през есента на 2015 г., когато всяка страна по този маршрут беше оставена да се спасява сама.

Д-р Милан Бърглез:
Така е и когато бяхме оставени сами ние бяхме принудени да вземем мерки като това да дадем допълнителни правомощия на военните, също да поставим оградата. Но нашата граница е толкова дълга, че е невъзможно опазването ѝ с хора. В един момент се стигна до това общо решение и зелената граница беше защитена, което е ключово, а сътрудничеството с Хърватия стана по-плодотворно.

БНТ: Ако сравните ситуацията с мигрантите в Словения сега и опита ви с бежанците след войните в бивша Югославия през 90-те години, какви са изводите?

Д-р Милан Бърглез:
Тогава имаше културна близост и социална свързаност на идващите със Словения. Половината от тези 70 000, които дойдоха тогава, бяха в интеграционни центрове без никаква охрана. Не беше нужна охрана. Сега в тези лагери има нужда от мерки за сигурност, за да се чувстват в безопасност хората наоколо. Това е заради представата, който с лекота се използва за вътрешнополитически цели, че бежанци и мигранти означава
терористи. Но тези неща трябва да се разделят. Това може да е така, но същото може да се случи и с нашите граждани. В малка страна като Словения е много трудно този тип говорене да бъде избегнат напълно. И трябва да убедиш хората, че приемаш и интегрираш мигранти не без тяхното желание да участват.

БНТ: След затварянето на Западнобалканския маршрут и споразумението Турция – ЕС потокът от мигранти към Европа значително намаля. Но това едва ли е краят на мигрантската криза. Какво ще стане оттук нататък?

Д-р Милан Бърглез:
Очаквам да възникнат нови маршрути. Трафикантите ще намерят нови начини и мигрантите ще плащат дори още повече, за да дойдат. Това е само част от нещастието, което не можем да избегнем, освен ако нямаме общ подход по отношение на границите и по отношение на разделянето на нуждаещите се от закрила и останалите. В словенското общество има готовност за приемане на най-уязвимите като децата, семейства, но не всички са такива. И когато са на твоя територия, трябва да имаш решение.

БНТ: Казахте – общ подход. Но европейските лидери като че ли пропуснаха да покажат на европейските граждани, че имат визия за това как да отговорят на това огромно предизвикателство. Така ли е?

Д-р Милан Бърглез:
Те имат визия, определено. Понякога в Европа е по лесно да предприемеш стратегията “да изчакаме и да видим”. Поне някои страни и лидери направиха това. А вместо да се чака, трябва да се гледа напред, да се направи нещо по отношение на интеграцията. Без това няма как да споделим бремето. Без повече интеграция, няма да има и споделяне и солидарност. Естествено с тях идва и отговорността. Не можеш да си солидарен за едно, а да не си за друго. Иначе нещата не са както трябва.

БНТ: Вие влязохте в политиката съвсем скоро, едва преди две години. В основаната тогава партия на сегашния премиер Миро Церар. На какво се дължи успехът на тази партия и кой е ключът към политическата стабилност в Словения?

Д-р Милан Бърглез:
По това време на хората им беше дошло до гуша от старите политически партии и решиха, че ние можем да направим огромни промени. Очакванията бяха твърде големи, за да успеем да ги изпълним досега. Не мисля, че ще успеем да ги изпълним и до края на мандата си. Но преди всичко ние осигурихме стабилност в Словения по отношение на това да избегнем завиването към крайноляво или крайнодясното, като не позволихме на крайнолевите и крайнодесните да спечелят. В словенското общество, на фона на крайнодесните и крайнолевите, силата на центристите е най- важното нещо за това страната да върви по правилния път.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър: Няма данни за политически чадър над Димитър Желязков
Вътрешният министър: Няма данни за "политически чадър" над Димитър Желязков
Осмо издание на „Графити фест” в Благоевград
Осмо издание на „Графити фест” в Благоевград