Освен големите структуроопределящи здравни институции, почти навсякъде липсват анестезиолози, кардиолози, а патолози пък да не говорим въобще. Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ д-р Мирослав Ненков. "Нямаме стратегическа мисъл", допълни по темата той. Проблемът е системен, държавен проблем, каза д-р Ненков.


По думите му расте интересът към специалността "Анестезиология" сред младите специалисти, но много от тях заминават след това в чужбина.

"Или възможност за развитие, или пари" - това според д-р Ненков са двете възможности, за да бъдат стимулирани специалистите да останат и да се развиват у нас.


Според обвинението източването на разследваните болници започва от 2010 г.

Според обвинението източването на разследваните болници започва от 2010 г.

Мащабно разследване на болници за източване на средства. Досъдебни производства за безстопанственост започват в „Пирогов“ и още 7 болници - в Бургас,...

Д-р Ненков коментира и проверките на прокуратурата в болниците - "докъде ще стигнат проверките, предстои да видим", коментира той, но заяви, че е по-скоро скептик.

д-р Мирослав Ненков: Това, което е работило години в болницата в Ловеч, тази система не е измислена в Ловеч, в ловешката болница, тази система работи на няколко места в страната и тя работи под милия поглед на управлението - и политическо, и административно на системата на здравеопазването. Не може да се случи нещо подобно, без да се получи разрешение. Не може ей така някой хоп и да си отвори болница и почва да работи. Дано прокуратурата достигне до това, да не се спре до някакво ниво като директор на болница примерно, който шумно да бъде обявен за виновен и с това да приключи целия казус.

Прокуратурата показа как в системата на здравеопазването нещо не се справя и въобще силовите органи, коментира д-р Ненков.