НОВИНИ

д-р Мирослав Ненков: Липсата на анестезиолози е системен и държавен проблем

Освен големите структуроопределящи здравни институции, почти навсякъде липсват анестезиолози, кардиолози, а патолози пък да не говорим въобще. Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ д-р Мирослав Ненков. "Нямаме стратегическа мисъл", допълни по темата той. Проблемът е системен, държавен проблем, каза д-р Ненков.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 22.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По думите му расте интересът към специалността "Анестезиология" сред младите специалисти, но много от тях заминават след това в чужбина.

"Или възможност за развитие, или пари" - това според д-р Ненков са двете възможности, за да бъдат стимулирани специалистите да останат и да се развиват у нас.


;

Д-р Ненков коментира и проверките на прокуратурата в болниците - "докъде ще стигнат проверките, предстои да видим", коментира той, но заяви, че е по-скоро скептик.

д-р Мирослав Ненков: Това, което е работило години в болницата в Ловеч, тази система не е измислена в Ловеч, в ловешката болница, тази система работи на няколко места в страната и тя работи под милия поглед на управлението - и политическо, и административно на системата на здравеопазването. Не може да се случи нещо подобно, без да се получи разрешение. Не може ей така някой хоп и да си отвори болница и почва да работи. Дано прокуратурата достигне до това, да не се спре до някакво ниво като директор на болница примерно, който шумно да бъде обявен за виновен и с това да приключи целия казус.

Прокуратурата показа как в системата на здравеопазването нещо не се справя и въобще силовите органи, коментира д-р Ненков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От МОСВ предупреждават за повишени нива на реките
От МОСВ предупреждават за повишени нива на реките
Карловсокото село Столетово е без кмет от година и половина
Карловсокото село Столетово е без кмет от година и половина