НОВИНИ

Мирослав Ненков: Има хора, които са се впили в здравната система „като кърлежи“

Бившият зам.-здравен министър Мирослав Ненков заяви в студиото на "Денят започва", че в здравната система има малка, но влиятелна група от хора, които гледат на пациентите като на ресурс за източване, „като на двеста лева“ по думите на анестизиолога. Той отбеляза обаче, че огромната част от колегията в здравната система си върши работата съвестно. Той отбеляза, че здравеопазването навсякъде е скъпо и иска инвестиции.

bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 25.01.2018
Чете се за: 01:48 мин.
Още

Здравеопазването у нас и по света е нещо много, много скъпо - каза д-р Мирослав Ненков. По думите му, тъй като е много скъпо, здравеопазването има императивни изисквания към себе си за определен обем инвестиции. Това е в случай, че обема пари, с който разполагаме, се управлява добре. По начина, по който сега са разписани правилата, ако догодина с още 400 млн. лв. се увеличат парите за здравеопазване, пак няма да се изплатят дълговете на болниците. В самата концепция на този тип здравеопазване, който се практикува сега у нас е заложено да не стигат парите, освен че те сами по себе си са малко, обясни д-р Ненков.

Здравнонеосигурените хора са две групи - едните са тези, които не могат да си платят здравните осигуровки, а другите са тези, които не искат да си платят здравните осигуровки, каза още д-р Ненков и уточни:

Д-р Мирослав Ненков, анестезиолог: Тези, които не могат да си платят здравните осигуровки пушат цигари и пият ракия - те могат да си платят осигуровките, нека не се заблуждаваме. Регистрираните хора в бюрата по труда, тези, които получават помощи, те лягат върху държавния бюджет. Т.е. всички ние им помагаме, както е редно. Но ако пушиш цигари и пиеш ракия, няма никаква причина да не си плащаш здравните осигуровки. И този човек отива например в болницата в Козлодуй и от там не могат да го върнат. И тогава 1000 лв. за неговото лечение остават за сметка на тази болница. Тези 1000 лв. се покриват от потенциалния доход на моите колеги, сестри и санитари.
;

Живеем в условия на морален срив, но на хората, които са се впили като кърлежи в системата на здравеопазването, икономиите и оптималното лечение на пациентите не им говори нищо. Малка част от медицинската структура в България, но много влиятелна, гледа на пациента като на 200 лв.

Д-р Мирослав Ненков, анестезиолог: Тези хора са много влиятелни, не се спират пред нищо. За тях морални стойности като чест, достойнство, запазване на човешкия живот и смисълът на здравната система да дарява здраве не съществува. Слава на Бога, огромна част от колегията си върши работата съвестно. Нашата система с тези си кривинки работи не зле за парите, които се инвестират в нея и които се открадват от нея.

Винаги ще има кой да лекува „кърлежите“, допълни той и отбеляза, че тези хора са способни на всичко.

;

Здравната карта не падна случайно, тя е обжалвана с юридически „мурафет“, заяви Нанков.

Д-р Мирослав Ненков, анестезиолог: Здравната карта би трябвало да каже на толкова население и толкова лекували се няма нужда от толкова болници. Как ще обясним със здравната карта, че мастит собственик на болница трябва да си затвори болницата в Пазарджик, например, от която изкарва 15 милиона на година.

Можем да съберем три стари медикамента и да направим нов, а Здравната каса е задължена да ни го плати, заяви Нанков. Идва „иновативният“, комбиниран медикамент, и става нов и трудно платим, допълни той. Хората не разбират, че това плащане е от парите им.

Срещу електронизирането на системата има съпротива, но в момента тя е разпокъсана, заяви Мирослав Нанков. Според него няма механизъм да се отнеме лиценза на лекари и специалисти, които надписват лечения.

Д-р Мирослав Ненков, анестезиолог: Ако се инвестира в добър контрол, инвестицията ще се върне в пъти.

Безкръвните операции щадят консуматив, който е скъп, но щадят пациента, допълни Нанков. Само 10% от операциите в България са подобни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият музеен обир - как продължава историята
Най-големият музеен обир - как продължава историята
​Реки във Франция продължиха да прииждат
​Реки във Франция продължиха да прииждат