Мисля, че това, което се предлага от управляващите в момента е лош ход, декларация за отказ от държавна политика в сектора. Това заяви в студиото на „Още от деня“ бившия здравен министър д-р Петър Москов. Той заяви, че политическата алтернатива в момента е „патриотична, консервативна десница“.

Бившият здравен министър изтъкна, че подобна политическа програма за реформа в здравеопазването се прокарва в началото на мандата, а не по средата му. Той добави, че предложенията прехвърлят отговорността от държавата към частни фондове и пациенти.

По думите му, ако се приеме идеята за частни фондове, няма да има пряка връзка между внесените в тях пари и услугата, от която пациентите могат да се възползват - няма индивидуално натрупване по подобие на пенсионната система.

д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването: Вие плащате риска и осигуреността от риска да се разболеете в календарната година, за която сте си платили.
Кирил Ананиев представи две предложения за здравноосигурителен модел

Кирил Ананиев представи две предложения за здравноосигурителен модел

Застрахователите да влязат в здравеопазването, подобно на много здравни системи в Европа, стои в основата на предлаганата от здравния министър реформа...

Той допълни, че солидарното лекуване на стойност до 700 лв. така или иначе в момента се практикува, така че е сгрешена философия леките медицински нужди да се плащат солидарно, а тежките - индивидуално, както предвижда една от идеите за реформа в сектора.

д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването: Аз говоря от позицията на човек, който е правил неща, не от позицията на човек, който си мисли, че би могъл да направи нещо. Затова казвам, че това е грешно.

Лобита и икономически интереси винаги има, но е дълбоко погрешно да се говори за лекарското съсловие и фармацевтичната индустрия като за престъпници, изтъкна д-р Москов. Въпросът е да има държава, която да възпира търговските им интереси.

Радан Кънев: Българското дясно трябва да намери ясното си място спрямо ГЕРБ

Радан Кънев: Българското дясно трябва да намери ясното си място спрямо ГЕРБ

В момента в дясно няма изградена алтернатива на Борисов. Основната цел на сближаването между ДСБ и" Да,България" е да започне изграждането на такава а...

Идеята за „патриотична, консервативна десница“ д-р Москов определи като отговор на „сегашната безпътица“.

д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването: Искрено се надявам, че в България са останали достатъчно смислени хора. В лицето на градската десница има достатъчно хора, които са недоволни от това, което се случи. Единственият път, който бих искал да търся, е към корените на консервативната десница.

Като подобно формирование д-р Москов посочи „оригиналното ДСБ“. „Харесвам и подкрепям енергията на вицепремиера Симеонов“, допълни д-р Москов. По думите му до края на годината новото формирование може да бъде обявено.