НОВИНИ

Д-р Ненков: Смесен екип от ВМА и "Св. Екатерина" може да трансплантира бял дроб

У нас има готови екипи, които да могат да започнат белодробни трансплантации, но недостатъчността на донори ги поставя в ситуация, в която няма да могат да правят често тези операции и да натрупат опит. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Мирослав Ненков, анестезиолог във ВМА, и доскорошен координатор по донорство.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 15.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Когато Министерство на здравеопазването избере конкретните здравни заведения, това ще бъде стратегия за следващите 15 години. Не смятам, че има само един център, който може да поеме трансплантациите на бял дроб, категоричен е д-р Ненков.

Д-р Мирослав Ненков: Смесен екип от болниците ВМА и "Света Екатерина" може да тръгне да работи през следващите 3-4 години, но това няма как да стане сега веднага.

По думите на д-р Ненков, има сериозни проблеми с координаторите по донорство. Докато в развитите страни в Западна Европа, има цял екип, който работи по донорските ситуации - медицинска сестра координира работата между екипите, анестезиолог поема донора, а семейният лекар и психолог говорят с близките, в България всичко това се прави от един човек. Който междувременно е след нощна, преди дневна, защото не се знае кога ще има донорска ситуация, допълни д-р Ненков.

Той коментира и въпроса с консултантите по донорство от държави извън ЕС.

Д-р Мирослав Ненков: Лекар извън ЕС в България трябва да получи изрично разрешение от здравните власти. С кого ще сътрудничим - Турция, Индонезия, Йемен или Западна Европа ще реши политическото ръководство на Министерство на здравеопазването, което очевидно иска да промени нещо.

Д-р Ненков е категоричен, че смяната на ръководни кадри е унищожителна в системата, но донорите не са намалели заради новия директор на Агенцията по трансплантациите, а защото близките на донорите нямат достатъчно доверие на лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любчо Нешков: Груевски може да е избягал в Унгария с български паспорт
Любчо Нешков: Груевски може да е избягал в Унгария с български паспорт
Имаме ли шанс за повече донори -  пред БНТ говори президентът на Евротрансплант
Имаме ли шанс за повече донори - пред БНТ говори президентът на Евротрансплант