Днес е Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика. За вредите от дрогата и мерките за превенция - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше д-р Юри Кацаров, клиничен психолог от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите.

По повод Международния ден за борба с употребата на наркотици в столичния парк "Заимов" ще се проведе специално събитие, на което са поканени всички граждани. Началото е точно в 16 ч, като на място ще има творчески работилници за ученици, подпомагани от художника Иван Яхнаджиев, обясни д-р Кацаров.

Д-р Юри Кацаров – клиничен психолог: Изследване от 2017 г. показва, че около 26% от учениците между 9-ти и 12-ти клас са употребявали някакво психоактивно вещество. Има едно подценяване на въздействието на канабиса върху изграждащата се детска и юношеска психика. В моята практика съм имал пет случая на младежи, които стигат до психично разстройство с халюцинации, с параноя, само от употреба на канабис.

Синтетичните наркотици в момента са във възход, като към употребата на наркотични вещества трябва да добавим и алкохола, допълни д-р Кацаров.

Вижте целия разговор във видеото!

Европейски доклад: Младите българи употребяват най-често канабис

Европейски доклад: Младите българи употребяват най-често канабис

В последната година младите българи са употребявали най-често канабис, но хероинът праща най-много хора в клиники. Това показва ежегодният доклад на Е...