НОВИНИ

До 2 месеца ВКС решава за освобождаването на Полфрийман

Върховният касационен съд ще се произнесе до 2 месеца дали допуска възобновяване на делото по предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. Днес пред върховните съдии прокуратурата пледира, че съдебният състав от Апелативни съдии, освободил австралиеца, е бил незаконен и е трябвало да си направи самоотвод. Адвокатът на Полфрийман отхвърли доводите на държавното обвинение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:06, 07.10.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Джок Полфрийман избра да остане в дома за чужденци в Бусманци и не се яви пред Върховните съдии. Осъденият за убийството на Андрей Монов беше представляван само от адвоката си.

Защо Полфрийман избра да не идва днес?

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: А, много интересен въпрос. Г-н Полфрийман като го питах защо няма да дойдеш, той каза: "Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам "Народният съд".

В съдебната зала прокуратурата изтъкна, че неправилно Апелативния съд се е произнесъл с определение, което не подлежи на ревизия. Държавното обвинение настоява, че съдебният акт е трябвало да бъде решение. Според защитата, обаче това би създало хаос в разглеждането на подобни производства.

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: Всички лишени от свобода, на които им е било отказано с определение, а не с решение, на това основание ще искат възобновяване на делото им. Защо за едни може, а за друг не може?

Според прокуратурата обаче, съществена причина делото да се разгледа отново от Апелативния съд е фактът, че докладчикът и председателят на състава имат обвързаност с Българския хелзински комитет. В мотивите си, те са се позовали на положителна характеристика на Полфрийман от председателя на организацията.

Държавното обвинение твърди, че двамата съдии е трябвало да си направят самоотвод, поради съмнения в предубеденост. Прокуратурата поиска още върховните съдии да спрат изпълнението на определението за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медиците излязоха на национален протест с искане за по-високо заплащане
Медиците излязоха на национален протест с искане за по-високо заплащане
Продължава издирването на мъжа, изчезнал във водите на Марица
Продължава издирването на мъжа, изчезнал във водите на Марица