НОВИНИ

Да, България: Площад "Централен" ще е строителна площадка през 2019-а година

Вместо с нова визия, централният площад на Пловдив ще е строителна площадка през 2019-а, когато градът ще е Европейска столица на културата. Това твърдят от движение "Да, България" и винят ръководството на Общината за забавянето. Местна управа откупи за сумата от близо 100 000 лева правата на проект, изработен през 2014-а от португалски екип, но той няма да се реализира. Така предстои ново проектиране.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
15:40, 09.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Обществената поръчка за новата визия на площад "Централен" е обявена през декември 2017-а. Срокът за изпълнението е 800 дни и няма как през 2019-а градът да посрещне гостите от Европа с нов площад, напомнят от "Да, България".

Веселина Александрова, председател на Движение "Да, България" в Пловдив: "Предлага ни се едва през 2020-а година градът да има нов площад, чиято архитектура ще бъде напълно неясна, тепърва ще се изработва проект, но за сметка на това ще струва на Пловдив 12 милиона с ДДС."

От движението на бившия правосъден министър Христо Иванов твърдят, че казусът с площада превръщал Пловдив не в столица на културата, а в столица на халтурата. Затова призовават кмета да организира публичен дебат за бъдещото на проекта.

Христо Иванов, председател на Движение "Да, България": "Културната общественост, бизнес обществеността да заеме полагащото ѝ се място в този проект, в реализирането на тези мерки, в дебатирането на това какво да се прави. Само така може да се спаси нещо от това, което сме на път да загубим всички ние, цяла България."

Според кмета на Пловдив през 2019-а гостите на града ще имат възможността да видят реална археологическа работа в зоните на централния площад.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: "Как се консервира, как се изправят колони, ако щете или как се слагат коринтски капители, дорийски капители дори в източната част има малко ѝонийски. Това са истории, които могат да бъдат разказани през 2019-а. Те ще бъдат разказани. Това ще бъде част от атракцията."

От Общината са категорични, че в последните шест години упорито се работи, за да има площадът възможно най-добрата визия и в максимална степен да се съхранят археологическите ценности в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство започва проверка на болницата в Белоградчик
Здравното министерство започва проверка на болницата в Белоградчик
Цветанов: Единственото притеснение на Петър Христов беше относно „Наглите”
Цветанов: Единственото притеснение на Петър Христов беше относно „Наглите”