НОВИНИ

Да ловиш риба в ледени води

В Азия риболовът в ледени води е любимо забавление на много хора. В чест на това традиционно зимно занимание в Китай и Южна Корея се провеждат ежегодни фестивали, на които се събират стотици хиляди хора.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:24, 09.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Смразяващ дъха студ и температури под нулата - това ни най-малко не попречи на корейците по време на годишния фестивал на зимния риболов. Над 140 000 души дойдоха само в първия ден от фестивала от различни краища на страната, за да се опитат да хванат пъстърва в замръзнало езеро в провинция Хвачон, на около 120 км северно от столицата Сеул.

Ким Чен - Юн, участник във фестивала: Събудихме се рано сутринта, за да дойдем тук. Има много риба, повече отколкото очаквахме и хванахме много. Задържахме само няколко, а останалите ги разделихме с други хора. Сега хапваме печена риба, толкова е хубаво тук - рибата е вкусна, а риболовът е вълнуващ! Две в едно, нали?

Типичното корейско занимание се оказва приятно и за чужденци и туристи.

Мишел, американка: Прекрасен ден! Ще ядем риба, а после ще се пързаляме ето там!

Фестивалът носи името на специален вид пъстърва, който се среща в реките и езерата и в тази част на страната, и ще продължи до 27 януари. Според губернатора на провинция Хвачон, миналата година събитието е посетено е 1,7 милиона души, като от тях 120 000 са били чужденци.

Традицията на зимния риболов е много силна и в Китай, където подобен фестивал привлече хиляди ентусиасти с въдици. Мястото беше замръзнало езеро в североизточната провинция Хейлянгонг. Най-голямата уловена риба тежеше 20 кг, а малките бяха връщани обратно във водата.

За голямо удоволствие на всички, имаше традиционна рибена супа и рибени ястия, за приготвянето на които бяха използвани 10 000 риби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изкуство за живот - Асен Асенов и картините на надеждата
Изкуство за живот - Асен Асенов и картините на надеждата
Сух януари - или да не пиеш алкохол цял месец
"Сух януари" - или да не пиеш алкохол цял месец