НОВИНИ

Да напуснеш работа по принуда - историята на Невин

21 милиона души са жертва на трудова експлоатация в световен мащаб. Данните са на международната организация на труда. Приходите от трафика на работна ръка се оценяват на 3 и половина милиарда лева. У нас - повече от година омбудсманът Мая Манолова води битка с т.н. "модерно робство" и нарушените права на работещите. А в "По света и у нас" ви показахме поредица от репортажи по темата. Да напуснеш работа по принуда - вижте историята на една жена, която втора година си чака заплатата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:29, 15.01.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Работиш. Плащат ти. Плащаш си сметките. Пазаруваш. Живееш. Но в един момент - фирмата ти е пред фалит. Работиш. Не ти плащат 3 месеца. Принуден си да напуснеш. Историята на Невин - касиерка в голяма търговска компания.

Невин Урукова: Заплатите си ги получих с много зор, с много натискане. Една брутна работна заплата остана и все още не съм си я получила.

- Колко време?

- Две години.

Невин се отказала от битката за последната заплата, с която работодателят трябвало да я обезщети. Преглътнала тези 700 лева. Да си замълчат - това правят голяма част от жертвите на трудова експлоатация. Примиряват се. У нас трафикът на хора с цел трудова експлоатация по брой на пострадалите е на второ място. Изпреварва го трафикът с цел сексуална експлоатация, отчита омбудсманът.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Грубите нарушения, например неплащането на работници. Извънредния труд, работата без трудов договор, работата в тежки вредни условия на труд - това са си форми на трудова експлоатация. 8-часовият работен ден също е забравен.

Статистиката на Инспекцията по труда казва: у нас около 5000 души имат да получават 30 милиона лева или средно по 6 000 на човек - неизплатени заплати. И докато експлоатацията се счита за престъпление, то нарушаването на трудовите права е административно нарушение. А някои фирми се движат по ръба.

Надежда Стойчева - директор на фондация ,,Асоциация Анимус": Фалиралите или в ликвидация фирми, които не са изплатили трудовото заплащане на хората с месеци, ще бъдат само глобени.

Глоби, парите от които така и не стигат до хванатите в капана на принудителния труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надзиратели във френски затвори излязоха на протест
Надзиратели във френски затвори излязоха на протест
Президентът на Черна гора е на посещение в България
Президентът на Черна гора е на посещение в България