НОВИНИ

Да не се харчат безсмислено пари - настоява протест на хора с увреждания пред НС

Хора с увреждания, техни родители и приятели направиха жива верига около парламента. С протестната си акция, хората поискаха депутатите да изискат отчет от правителството за свършеното по прилагане на конвенцията на хората с увреждания у нас. Протестът на майките се организира за четвърти път в рамките на година и половина и настоява за революционна реформа, а не за козметични промени и програми. Само един депутат излезе от Народното събрание да говори с хората.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Огнян Колчаков
20:03, 07.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Казаха че обграждат и "арестуват" парламента, заради престъпно бездействие. 4 години откакто България е подписала конвенцията за правата на хората с увреждания, тя не е приложена в нито един закон, няма дори разбиране за нейната философия и идеи.

Красимира Обретенова - организатор на протеста - Такова нещо като конвенция на правата за хората с увреждания на ООН в България без структурни реформи не може да бъде прилагано.Ето ми доказателството, че конвенцията за правата на хората с увреждания .. да това е експертното решение на дъщеря ми - никой не може да види къде е приложението на конвенцията

Протестиращите настояват депутатите да потърсят отговорност на управляващите за неизпълнение на плана на Министерския съвет за реформи и за прилагане на конвенцията.

Нина Жишева - център "Независим живот" - Тук сме за закона за личната помощ. България има нужда от закон за личната помощ и той трябва да бъде приет колкото е възможно по-скоро защото хората с увреждания имат изключителна нужда.

Жена от протеста - Защо не вземат пример от другите държави?

Красимира Обретенова -
Да речем аз ще получавам една година 930 лева,с тях кои от всичките необходимости на детето ми специфични ще си покрия. Освен това какво се случва с тези 930 лева , когато утре дъщеря ми навърши пълнолетие.

Жена от протеста - И не може за сметка на едните да ощетим другите.

Напомниха на депутатите, че са вътре, за да защитават техните интереси и не са им делегирали право да разпиляват парите на обществото на вятъра. Подсилиха думите си и с химна на България. От парламента излезе единствено Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разминаване във версиите по случая с измаменото по телефона дете
Разминаване във версиите по случая с измаменото по телефона дете
Хазартът – втори по обществена значимост проблем след наркотиците
Хазартът – втори по обществена значимост проблем след наркотиците