НОВИНИ

Да очакваме ли повишаване на лихвите по кредитите?

Английската централна банка остави днес без промяна основния си лихвен процент. Швейцарската и Японската банка също не промениха лихвите и паричните си политики. Федералният резерв на Съединените щати обаче снощи повиши основния си лихвен процент с 0,25, което говори за затягане на паричната политика и очакване за растеж. Сега очакванията са за плавно покачване на лихвите на банковите продукти. В България на фона на рекордно ниските проценти по депозити и кредити у нас, икономисти и финансисти вече прогнозират плавен обрат в тази тенденция.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:43, 16.03.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Стигнали ли сме дъното на банковите лихви? Според Благовест Джурин е въпрос на време лихвите да тръгнат нагоре, от което не се притеснява, стига ръстът да не е шоков.

Благовест Джурин: Би ме притеснило, ако се покачат с 2-3%, шоково покачване за един месец. Нормално е да има покачвания в рамките на пунктове проценти, до процент може би са нормални такива движения нагоре-надолу.

В момента имаме най-ниските лихви, които изобщо някога банките ни са предлагали, категорични са експерти. Масово лихвите по депозитите се движат около нулата, а по ипотечните кредити средно 4%. Дъното обаче още не е достигнато.

Георги Ангелов - икономист: Според мен, все още има има известен резон, известна възможност за допълнително намаление, доколкото тепърва ми се струва, че банките започват да са по-активни в кредитирането.
Тихомир Тошев - кредитен консултант: Моите очакванията са, че в края на тази година лихвите ще се движат между 3 и 3,5 процента.
Георги Ангелов - икономист: Но неизбежно в някакъв момент, вероятно догодина това ще се промени, т.е. и европейските лихви ще започнат да се вдигат и този процес ще стигне и до България.
Петър Андронов - председател на Асоциацията на банките: Увеличението на лихвите, когато започне, нека да сме коректни, не става дума нито за ноември нито за януари догодина няма фиксиран срок и не се знае в кой точно момент ще се получат обстоятелства и фактори за обрата, но когато и да се се случи то ще е много плавно и на много малки стъпки.

Експертите съветват хората, които искат сега да теглят ипотечен кредит, да планират добре.

Тихомир Тошев - кредитен консултант: Ако месечната им вноска е 600 лева и не им проблем сега, да помислят какво ще стане, ако тя е 700 лева и дали ще ги затрудни, защото очаква се това плавно покачване - първо да е плавно, второ да не е голямо и не би трябвало месечната вноска да нарасне в следващите 3-4 години с повече от 10-15 до 20%.
Петър Андронов - председател на Асоциацията на банките: Един ипотечен кредит е 30-годишен, в срока на този кредит ще има спадане на лихвите и покачване и отново спадане, но по добре да си готов за по-трудния период от далеч.

Кредитните експерти съветват - в който и момент да не сте доволни от лихвата или условията по кредита си, може да поискате предоговаряне или да рефинансирате.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат промяна в маркировката на Кръговото кръстовище в Русе
Обсъждат промяна в маркировката на Кръговото кръстовище в Русе
Пpeмиepът Герджиков: След 1 януари 2017 г. България губи, че няма човек в ЕК
Пpeмиepът Герджиков: След 1 януари 2017 г. България губи, че няма човек в ЕК