НОВИНИ

Да "оцелееш" като родител

"Да оцелееш като родител".Това е първата книга на две блогърки ,в която са събрали разкази и съвети за доброто родителство. Премиерата на книгата тепърва предстои. Предпремиерно обаче- ето някои истории, в които може и да се припознаете.

Христина Христова
от Христина Христова
09:44, 11.02.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Никой не е обещавал, че като станеш родител всичко ще е само игри и закачки. Да, бабите ни не са гледали децата си по книга. Само че в наше време е хубаво някое "патило" да е написало как точно да запазим разума си ако детето ни предпочита да яде от земята и любимият му отговор на всичко е "няма пък". А и случките в ежедневието са толкова много и различни.

В главата на всеки родител има милиони въпроси. Като например- какво да направя ако не съм спала 2 години, 8 месеца и 3 дни? Или- детето ми е злоядо- ами сег? Има 2 жени, майки, които знаят отговорите и даже книга са написали.

Красимира и Елисавета са блогърки. Пълни са с истории. Елисавета има 3 деца, Красимира- 1. И между всичките си лични и професионални ангажименти им е останало време да напишат книга.

- Вие всичко ли знаете?
Красимира Хаджииванова
- Не, ние нищо не знаем. И се учудваме и ние искрено на някои неща, които научаваме от интернет- като например как да преборим запека със стъбло от мушкато. Но и препоръчваме на всички нови родители да не се впускат така наивно и с такова голямо доверие към всичко, което са прочели в мрежата, включително и към нашите собствени разкази.
Елисавета Белобрадова
Съветите ни са само от професионалисти. Имаме няколко съвета от педиатри, няколко съвета от акушерки и няколко съвета от диетолог. Всичко останало са лични истории, в което няма нищо, което може да се нарече съвет. А е само за личните преживелици на родителите.
- Какво правим ако детето си разхвърли стаята и всички играчки са на земята? Караме ли се?
- Да, разбира се : Първо, отиваме при най-голямото и му крещим- погледни си стаята, после второто отива при първото, после при бебето и така възпитанието се мултиплицира.


Детето е злоядо, трябва ли да му се молим?
Красимира Хаджииванова

- Моето не е злоядо, ако не иска да яде- да не яде, то ще оцелее със сигурност, ако не яде един ден.


Трябва ли с шал в студените зимни дни?
Елисавета Белобрадова
Трябва кой както иска. Само да не докара на децата топлинен удар при 30 градуса и да не го изкарва по потник в тези студени дни, ако може. Много се надявам да няма рецепта за добър родител. За да може децата ми като пораснат да не кажат- ето, имаше рецепта, а ти пак беше лоша майка. Всъщност аз изобщо не мога да си представя какво означава перфектен родител.
Красимира Хаджииванова
Трябва да си обичаш децата и да обичаш и себе си, да им показваш себеуважение и да им даваш личен пример, който те да развият и те да станат добри хора.

Искаме да подчертаем, че татковците са другата половина, това е. Родителството е споделена отговорност, не само споделен кеф.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как помагат българите - фотоизложба Благотворителността през обектива
Как помагат българите - фотоизложба "Благотворителността през обектива"
Огнян Герджиков ще се запознае с организацията на работа на ГКПП Кулата
Огнян Герджиков ще се запознае с организацията на работа на ГКПП "Кулата"