НОВИНИ

Да предпочетем българската пуйка пред вносната за Коледа

Все повече българи избират да сложат печена пуйка на коледната или новогодишната си трапеза. Голяма част от предлаганото в магазините месо обаче е внос от чужбина. А според родните производители месото на българските пуйки е по-вкусно и по-качествено.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
18:56, 22.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Боян Богомилов отглежда пуйки вече 10 години. В момента има 44, които пуска на свобода, но сега се е принудил да ги заключва в специално помещение, за да ги опази от крадци. Споделя, че всяка година все повече хора купуват от него, за да сложат пълнена пуйка на празничната си трапеза.

Боян Богомилов: "То е от малката птицеферма, която имаме и те бяха отначало малко и почна да се увеличава търсенето. А като има търсене, трябва да задоволим и предлагането."

Стопанинът храни птиците с домашна храна – пшеница, слънчоглед и царевица, и затова месото им е по-вкусно, по-полезно и се приготвя по-бързо. Докато вносните пуйки често са с неизяснен произход.

Боян Богомилов: "Имаше пуйки внесени, хванати със салмонела – от Америка бяха внесени. Има също така много застояло старо месо. Това тук, което виждаме отзад, цял живот е било на свобода – с тревичка."

Боян Богомилов разчита на собствени средства, за да развива бизнеса си, и не е ползвал субсидия. Затова и себестойността на птиците, които отглежда, е по-висока от тази на вносните. Килограмът е около 10 лева, тоест една пуйка струва средно около 60 лева. И макар и на по-висока цена, той препоръчва да заложим на родното производство и да посрещнем Коледа и Нова година спокойни, че това, което хапваме в изобилие по празниците, е с добро качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митнически инспектор е задържан за присвояване на 100 000 турски лири
Митнически инспектор е задържан за присвояване на 100 000 турски лири
​Семейство от Велико Търново осъмна със строителна площадка пред дома си
​Семейство от Велико Търново осъмна със строителна площадка пред дома си