НОВИНИ

Да се купуват храни само от регламентирани места, призова директорът на БАБХ

Купуването на хранителни продукти от улиците е опасно. Това заяви в студиото на „Още от деня“ изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Той заяви, че започва масирана проверка за заболявания по животните в трите области в Югоизточна България, на които ЕК наложи санкции за износ на животни и животински продукти.

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 05.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Най-честото нарушение, което БАБХ установява при регулярните си проверки, е храните да имат неизвестен произход, храни с изтекъл срок на годност, лоша хигиена, обясни д-р Илиев.

д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Статиската казва, че българинът харчи 30-40% от парите си за храна и ако не я регулираме, това е много лошо.

Той посъветва гражданите да закупуват регламентирани стоки с етикети. Купуването на хранителни продукти от улиците е опасно, допълни той.

;

В Силистра е намерен склад с храни с неизвестен произход, включително на месни продукти, като всичко е иззето, заяви д-р Илиев. Той обясни, че рискът в случая е стоката да е дошла от Румъния или Украйна, за вноса от където има забрана заради чумата по свинете. Магазинът, кореспондирал с този склад, е затворен, допълни той.

;

Започва масирано изследване на домашните животни в Югоизточна България, където за където Европейската комисия наложи ограничения за износ на животни и животински продукти. Ако бъде доказано, че няма заболявания, санкциите ще бъдат вдигнати, обясни д-р Илиев. Обхванатите от санкции области са Бургаска, Ямболска и Хасковска.

По думите на д-р Илиев, птичият грип е проблем за страната ни заради миграционния път на прелетните птици, като заразата се предава лесно. Регистрираният днес случай на заболяването е в малко стопанство, което не е регистрирано, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Ползите от въвеждането на електронните винетки и тол системата
В „Още от деня“: Ползите от въвеждането на електронните винетки и тол системата
Синодът на БПЦ не подкрепи свикване на събор за Украинската православна църква
Синодът на БПЦ не подкрепи свикване на събор за Украинската православна църква