НОВИНИ

Да се научиш да живееш с диагнозата рак на гърдата

Хиляди жени у нас са диагностицирани ежегодно с рак на гърдата. Един от най-често срещаните видове рак, а и най-тежкият за нежния пол. Проучвания доказват, че когато жената изгуби женственото в себе си, тя по-лесно се срива емоционално и е по-лесно да изгуби тежката битка. Именно заради това, няколко жени създават фондация, където предлагат всякакъв тип подкрепа на тези, които се нуждаят от нея.

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 31.03.2017
Чете се за: 02:58 мин.
Още

Според американски проучвания, една от осем жени е диагностицирана с рак на гърдата. В други страни, статистиката е още по-плашеща - една от 5. Но в повечето случаи, жените не са достатъчно информирани за болестта, и когато им е поставена диагнозата, навлизат в забързан кръговрат. За да улеснят тяхната битка, група жени създават фондацията "Една от 8". Те са отдадени на това да помагат. И всички са бойци, които продължават да се борят и оцеляват.

"Аз съм от 14 години и половина с рак на гърдата, имам рецидиви през годините, но не съм спряла да се боря. Лекувам се и в момента и само достатъчно е да им разкажа това, през което аз съм преминала и те вече са обнадеждени", каза Вера Николова.

"Бях диагностицирана 2013 година, мастектомия, премахната гърда, след това с терапия - химио, лъче и съответно, така, поетапно продължавам, все още, за съжаление лечението, тъй като болестта се върна, но работата ми тук, ми помага изключително много. Вдъхвайки кураж на жените, които влизат ежедневено, а те са доста", сподели Диана Гунева.

"2015 ме диагностицираха, 6 месеца се лутах и накрая реших, че трябва да отида в среда, която е същата като моята. Защото знам, че имах нужда да общувам с подобни на мен хора, в същата ситуация. И бях много учудена, когато дойдох, топлотата, с която посрещат хората. И всъщност тук е много жизнеутвърждаващо. Всичко, което се прави е просто да вдъхнат вяра на хората и да продължат да живеят с тази диагноза. Защото тази диагноза е философия. Да се научиш да живееш с нея си е наистина философия", смята Евгения Колева.

Момента, в който повечето жени с рак на гърдата, за пръв път чуят тази диагноза, е този, в който те имат най-силна нужда от подкрепа.

"Първото, с което се сблъсква всяка, е задава си въпроса - "Защо на мен?"", каза Тония Топалова.

"Те са изключително стресирани, уплашени и нямат информация какво се случва с тях и с живота им", обясни Диана Гунева.

"Всяка една жена, която чуе диагнозата, изпада в шок. И не може да получи тази информация, която би получила тук. Защото, това да се рови из интернет и да чете какво се случва на другите, не е окей за нея", смята Вера Николова.

Именно затова те се нуждаят от силен пример, за да повярват, че да се пребориш е възможно.

"Влизайки тук, те виждат едни оцелели жени, едни survivor-и", каза Диана Гунева.

"Аз съм много благодарна на момичетата, които работят тук, защото те преминават през същото, а винаги, когато дойдат хора, те винаги се усмихват, независимо какво им е на тях самите. И това за мен. Те са като апостоли", сподели Евгения Колева.

Всичко в клуба е напълно безплатно. Там, жените могат да получат освен силна емоционална подкрепа, много практически неща, като например перуки или тюрбани, повреме на химиотерапията, професионален гримьор, протези от високо качество, специализирани сутиени и сесии с психолог. Но най-вече, жените получават безценен опит.

"Само от опита, който имаме, ние можем да насочим точно за стъпките, в коя болница, какво лечение се извършва. Защото, за съжаление, комплексните центрове не са много. В една болница се прави химиотерапия, лъчетерапия, в трета хурургия и свършват си специалистите работата, и до тук. Никой не насочва по-нататък жената какво трябва да направи. А лечението продължава", обясни Вера Николова.

Жените от фондацията ни споделиха, че психоложката Тони, указва огромна подкрепа на всички, които имат нужда от нея.

"Тогава вече им помагам как да се справят със самочувствието, самоувереността, как да преодоляват последиците от химиотерапията, защото за една жена е най-страшното това, че губи своята женственост. Гърдите, веждите, миглите, косата. Как да кажат на малките деца, дали няма да ги изостави съпругът им. За чест и слава на българските мъже, тук са минали около 2-3000 жени, единици са тези, които са били изоставени", разказа Тония Топалова.

Тя дава и надежда.

"Всички ние тука сме оцелели. И съм пример за това, че не трябва да се отъжествяваме с болестта. Ние не сме нашата болест. За тези четири години, единични са случаите, в които жените са напускали този свят. 90% се справят", каза тя.

Фондацията достига до много жени, които се нуждаят от тази подкрепа. Но засега тяхната дейност се извършва главно на района на столицата.

"Жената, която седи в един отдалечен град, един Бургас, или Варна, или който и да е град, и има нужда да поговори с нас, да се види с психолога, да й дарим тюрбан, или перука, тя освен по телефона, няма как. И ние имаме един проект, който си мечтаем, наиситна, и всъщност не само мечтаем, ние сериозно работим върху реализацията му, това е един розов кемпер на "Една от 8", с който искаме да достигнем до всяка жена, която има нужда от нас, или поне до доста по-голям кръг. В този кемпер ще пренесем дейността на клуба, както виждате тук, нашият прекрасен, розов клуб", разказа Диана Гунева.

Стойността на кемпера е 150 000 лв. Към този момент, с помощта на корпоративни дарители, за него са събрани 80 000. С смс-и обаче са събрани едва 200 лева.

"Аз мисля че просто трябва да се помогне, защото тяхната енергия и тяхната сила е толкова голяма, и желанието им да помагат е толкова голямо", каза Евгения Колева.

Дарителската сметка и детайлите за есемес кампанията може да намерите на Фейсбук страницата ни - "Денят започва."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилски прокурори глобиха Джъстин Бийбър заради вандализъм
Бразилски прокурори глобиха Джъстин Бийбър заради вандализъм
Кой прекрати търга за разпродажба нa активите на фалиралото ЦСКА 1948?
Кой прекрати търга за разпродажба нa активите на фалиралото ЦСКА 1948?