НОВИНИ

Да си водещ на Оскарите

9 номинирани за “Най-добър филм”, множествено бляскави гости и легенди на сцената, един вече отличен българин и още един, на когото стискаме палци, и безспорен фаворит “Ла Ла Ленд” в основните категории. Всичко това ни очаква на 26 февруари. Тогава ще се състои 89-ата церемония по раздаването на наградите на американската филмова академия. Какви обаче са предизвикателствата пред тазгодишния водещ Джими Кимъл?

Александър Детев
от Александър Детев
16:50, 15.02.2017
Чете се за: 02:21 мин.
Истории
водещ оскарите

На 5 февруари се проведе 51-то издание на финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ, известно като Супербол. Това безспорно е най-гледаното събитие зад Океана като в последните издания пред екраните ежегодно застават над 100 милиона американци. Освен грандиозната битка между шампионите на футболната лига – отбора, спечелил Националната футбол конференция срещу този, застанал начело на Американската футболна конференция, има и една друга надпревара – кой музикант ще излезе на стадиона в почивката между двете полувремена. През годините в около 15-минутните изпълнения по време на почивката сме виждали Майкъл Джексън, Джеймс Браун, Стиви Уондър, Аеросмит и много други. Тази година на сцената излезе ексцентричната Лейди Гага, а успехът от изпълнението ѝ е безапелационен – над 150 000 продадени албуми и сингли.

И ако за един музикант може би най-голямото признание е да бъде на сцената на Супербол, то една от големите мечти за всеки комик е да води церемонията по раздаването на наградите на Академията, които ще се проведат на 26 февруари.

Оскарите тази година са вълнуващи за България заради наградата на Владимир Койлазов и номинацията за “Сляпата Вайша” на Теодор Ушев по книгата на Георги Господинов, но със сигурност са доста значими и за един друг човек – телевизионния водещ и комик Джими Кимъл. Той за първи път ще се появи на сцената на "Долби Тиатър" като дирижиращ най-бляскавото събитие в Холивуд.

Какво можем да очакваме от Кимъл?

Оскарите отдавна не са просто една лъскава церемония, отличаваща заслужите творци. От прословутия отказ на Марлон Брандо да приеме статуетката през 1973 година до миналогодишните протести срещу отсъствието на тъмнокожи сред номинираните, цялата процедура от избирането на кандидатите, през отличените филми и тематиката, които те представляват, както и самата церемония моделират обществения дискурс и резонират върху социално значимите теми. Опитът от наградите "Грами" и отличията на филмовата гилдия тази година ни подсказва, че едно лице ще намери сериозно място на Оскарите, дори и да не бъде споменато поименно – Доналд Тръмп.

Реакции към политиките на новоизбрания американски президент можем да очакваме както от актьорите, така и от самия водещ. Темата е още по-актуална и предвид факта, че един от номинираните е Ашгар Фархади, ирански гражданин, който според временно отменената забрана на Тръмп не би трябвало да има право да стъпва на американски земя.

В тази връзка изборът на Кимъл не е случаен. Водещият на вечерното предаване “Джими Кимъл на живо!” по Ей Би Си често си позволява шеги с Тръмп. Неговият хумор обаче със сигурно е по-смекчен в сравнение с отявлената ирония и сарказъм по темата на други водещи като Стивън Колбер (който ще води наградите “Еми” през есента) и Сет Майърс.

Какви са опасностите?

Оскарите са върховата точка на т.нар. сезон на наградите. И докато в последните години най-успешните церемонии по раздаването на Златните Глобуси например, са били съпътствани от черния хумор на Рики Джървейз и дуото Ейми Адамс – Тина Фей, то на сцената на Наградите на Академията възможността да “прекалиш” съществува. Създателят на “Семейният тип” Сет Макфарлън беше водещ на Оскарите през 2013 година и си навлече сериозна критика за прекалено циничните шеги като песента “Видяхме гърдите ви”, в която споменаваше филми, в които присъстващи на церемонията актриси са се снимали без горнище.

Рейтингът на наградите през последните две години със сигурност не е толкова блестящ, колкото статуетката.

След като през 2014 г. Елън Дедженеръс постави рекорд с най-споделяната публикация в историята на социалната мрежа Twitter и най-висока гледаемост от 2004 г. насам, следващите две церемонии бяха проследени от милиони по-малко.

; ;

Кимъл трябва да предложи нещо забавно, смислено, но най-вече да не губи интереса на публиката в продължаващата над 3 часа програма. А дали той ще се почувства у дома си на сцената като Били Кристъл, който е водил Оскарите рекордните 9 пъти, или неловко като Джеймс Франко и Ан Хатауей (2011 г.) предстои да разберем след малко повече от седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частни дарители ремонтират силистренската болница
Частни дарители ремонтират силистренската болница
След репортаж на БНТ: Прокуратурата с проверка за незаконата сеч в Западен парк
След репортаж на БНТ: Прокуратурата с проверка за незаконата сеч в Западен парк