Десетки русенци излязоха на протест тази вечер в защита на Националния парк „Пирин“. Те недоволстват срещу приетото през декември решение на Министерския съвет за строителство в защитената територия. Пожелаха и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Протести имаше още в Свищов и Велико Търново.

Русе

С възгласи „Искаме природа, не искаме бетон!“ природозащитниците заявиха, че искат отмяна на решението на Министерския съвет, което, по думите им, отслабва защитата на Пирин. Протестиращите смятат, че то отваря врати за сеч на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор.

Сашо Попов – природозащитник
„Аз съм тук като турист, като планинар, като човек, който е ходил много пъти в Пирин, като човек, за който Пирин е нещо свято. Пирин е една национална икона, на която в момента се посяга по груб начин. Аз не съм срещу ските, а съм за това да има разумност и законност, разбира се.“
Михаил Михов – природозащитник
„Това, което искаме с този протест, е природата в Природен парк „Пирин“, на която ние сме собственици – еднакво русенци и банскалии, да бъде запазена, вратата да се затвори за частния интерес. И да бъде достъпна за всички форми на туризъм, които са в полза на околната среда.“

Протестиращите се отправиха към Паметника на свободата и бяха категорични, че недоволството им ще продължи, докато Министерският съвет не отмени решението за строителство в Националния парк „Пирин“.