Нова донорска ситуация във Варна даде шанс за живот на пациенти от българската листа на чакащите. Близките на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, взеха решение да дарят органите й на нуждаещи се пациенти. В резултат бяха спасени два човешки живота. Повече за ситуацията вижте от доц. д-р Ивелин Такоров, началник на Първа коремна хирургия във ВМА.

Доц. д-р Ивелин Такоров, началник на Първа коремна хирургия във ВМА: Когато колегите от Варна уведомяват агенцията за потенциалния донор, се проверяват листите за чакащи и за нас вече се задейства донорската ситуация, когато ни се обадят, че нашият пациент е най-подходящ за приемане на черен дроб. Времето в такава ситуация зависи най-много от състоянието на донора. В този случай, той беше стабилен и полетът беше насрочен за сряда сутринта, в 7:30 ч. Другият фактор за това кога ще бъде извършена трансплантация, е наличие на реципиент.

Състоянието на пациента е стабилно, предстои активно раздвижване днес, нещата вървят по план, допълни медикът.

Това е втората донорска ситуация от стартирането на кампанията "Да! За живот!". Темата вече е много добре експонирана в обществото, самите координатори споделят, че вече по-добре протичат разговорите с близките на пациенти за даряване на органи, обясни доц. д-р Такоров.

Специалисти от ВМА трансплантираха черен дроб на 46-годишен мъж

Специалисти от ВМА трансплантираха черен дроб на 46-годишен мъж

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Реципиентът е 46-годи...

Вижте повече за кампанията Да! За живот!