НОВИНИ

Дачич привика българския посланик в Белград

Представител на българското посолство в Белград е извикан на разговор в сръбското външно министерство утре. Това е поискал снощи сръбският външен министър Ивица Дачич часове след като стана ясно, че в понеделник външното ни министерство привиква на разговор техният посланик в България. Повод за дипломатическото напрежение станаха изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския външен министър Ивица Дачич за независимостта на Косово.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:58, 07.07.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Сърбия желае приятелски отношения с България. Но това, по думите на Дачич, предполага и високо ниво на разбиране за най-важните интереси на двете страни. Като например националната идентичност, езика или Гоце Делчев за България и косовския въпрос за сърбите. Той подчертава, че изявлението на Борисов се отнася за териториалната цялост на Сърбия.

Дачич призова за прецизност при подобни изказвания. И изтъкна, че позицията на Европейски съюз за независимостта на Косово е неутрална и всички в Общността са длъжни да спазват това, без значение дали страните им са признали Косово или не и независимо дали става въпрос за Борел или Борисов. Дачич допуска, че може да става въпрос за грешна интерпретация.

Той благодари за подкрепата ни за европейската интеграция на Сърбия.

;

Премиерът Бойко Борисов допусна, че реакцията на Дачич е свързана с позицията на България на Балканите.

Бойко Борисов - министър-председател на България: И затова, Кате (Екатерина Захариева - б.р.), така реагира моят приятел Ивица (Дачич -б.р.). Защото винаги оста е била Атина- Белград. България никога не е участвала в тези процеси. Но... ги е яд малко. На Балканите завистта винаги е била доста силно качество изразено, но ние за нашите братя сърби ще работим, ще помагаме. Защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги. Трудно им е. Но в същото време така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за региона - целия, не само за тях. Това е като камъчето в обувката. Не го ли извадим, не мине ли регионът, колкото и да си говорим за инфраструктура, дигитална свързаност, няма как.

Българският външен министър Екатерина Захариева призова за по-малко излишна емоция в политиката на Балканите.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Извинението е личен акт. Дали ще се случи трябва самият външен министър Ивица Дачич да реши. Не би било лошо да се извини, да.

Защото, според Захариева, неговото изказване е било непремерено, а това на Борисов политически и юридически коректно.

Сръбският президент Александър Вучич нарече ситуацията "малко, преходно недоразумение" и заяви, че следващата седмица ще разговаря с премира Борисов и с президента Румен Радев. Вучич посочи, че лично ще се погрижи двете страни много бързо да си върнат отличните отношения.

В темата се включи косовският премиер Рамуш Харадинай, който в статус във Фейсбук, благодари на Борисов за принципната позиция. Той пише, че твърдо подкрепя визията му за всеобхватна Европа, която надхвърля манталитета от миналия век, причинил трагедии и прецеденти. Според него без участието на всички страни от Западните Балкани Европейският съюз няма да бъде завършен. И допълва, че взаимното признаване със Сърбия на съществуващите граници ще им даде по-богати перспективи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното събрание на ГЕРБ реши Цветанов да напусне всички постове
Националното събрание на ГЕРБ реши Цветанов да напусне всички постове
Министерство на туризма глобява концесионера, допуснал джип да навлезе на плажа
Министерство на туризма глобява концесионера, допуснал джип да навлезе на плажа